Lehallgatás

Kitálalt a szakértő: így hallgat le a telefonod

P. Flóra

Létrehozva: 2024.09.05.

Sokan csak mítosznak hitték, hogy a telefonjuk lehallgatja őket, ám egy szakértő az egészről kitálalt.

A nagy techcégek folyamatosan csak hárítottak és azt mondták, csak mítosz, hogy a telefonok "hallgatóznak". Azonban szakértők lerántották a leplet a valóságról és elárulták, hogyan vált több milliárdos üzletté, hogy a telefonunk lehallgatja a beszélgetéseinket.

iPhone, okostelefon, mobiltelefon, telefon, Pexels
Fotó: Pexels

A hét elején egy vezető marketingcégtől kiszivárgott egy jelentés, hogy a vállalatok hogyan használják az okoseszközeinket lévő mikrofonokat, hogy lehallgassanak minket, mielőtt eladnák az adatokat a hirdetőknek.

"Beszélhetsz az egyik barátoddal arról, hogy Portugáliába szeretnél menni nyaralni, aztán egy nappal később vagy ugyanazon a napon, mit látsz? Egy utazás hirdetése” – mondta Andy LoCascio adatbiztonsági szakértő a DailyMail.com-nak. 

Az Androidokon és az iPhonokon is van egy olyan alkalmazás, amely képes lehallgatni minket - de nem csak a telefonbeszélgetéseinket, hanem akkor is, ha éppen az asztalon vagy a zsebünkben van a készülék és úgy társalgunk valakivel.

„Kevesen gondolnak bele, de a mikrofon szinte mindig aktív. Most már minden telefonon alap funkció a hangvezérlés, Siri vagy bármi más. Így a mikrofon állandóan hall minket” – mondta LoCascio. A hangadatokat rögzíteni és értékesíteni kívánó vállalatok gyakran alkalmazásokon keresztül férnek hozzá a mikrofonunkhoz. Az alkalmazások általában egy olyan záradékon keresztül kapnak engedélyt a mikrofon használatára, amely „bele van temetve az új alkalmazás telepítésekor elfogadott számtalan engedélybe” – tette hozzá. Tehát sok felhasználó anélkül egyezik bele, hogy lehallgassák, hogy egyáltalán észrevenné.

„A probléma az, hogy a beleegyezés formája egy mindent vagy semmit fausti alku” – mondta Sharon Polsky adatvédelmi szakértő és tanácsadó. „Sok webhely azt mondja, hogy „adatokat gyűjtünk Öntől és Önről”. Ha használja weboldalunkat, akkor minden tevékenységünkhöz hozzájárult. Nincs módod a leiratkozásra" – tette hozzá. 

Kapcsold ki az alkalmazások mikrofon-hozzáférését mindössze 3 lépésben: 

1. lépés: Nyisd meg a Beállítások alkalmazást a telefonon.

2. lépés: Görgess ahhoz az alkalmazáshoz, amelynek beállításait módosítani szeretnéd, és kattints rá. Ezzel megnyílik egy menü, amely lehetővé teszi, hogy megtekintsd mindazt, amelyhez az alkalmazás hozzáférési engedéllyel rendelkezik.

3. lépés: Ha az alkalmazás hozzáfér a mikrofonhoz, a „mikrofon” felirat jelenik meg mellette egy be- és kikapcsoló gombbal. Kapcsold KI ezt a gombot annak biztosítására, hogy az alkalmazás ne tudja használni a mikrofont. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek