Aszteroida

Megkongatták a vészharangot: a Káosz istene száguld a Föld felé

P. E.

Létrehozva: 2024.09.11.

A szakértők megkongatták a vészharangot, a Káosz istene névre keresztelt aszteroida elérheti a Földet.

Egy hatalmas, 340 méter széles, a Káosz istenének nevezett aszteroida közelít a Föld felé, és bár egyelőre úgy tűnik, nem fog becsapódni, a szakemberek aggódni kezdtek, ugyanis a legkisebb nem várt körülmény is megváltoztathatja úgy az objektum röppályáját, hogy az telibe találja a bolygónkat. A hozzáértők szerint ennek egyre nagyobb az esélye, a becsapódás pedig pusztító következményekkel járna. 

Fotó: Pixabay

"A földet érés esetén a robbanás 1000 megatonna TNT erejével lenne egyenértékű, így nem véletlen, hogy a 99942 Apophis nevű aszteroidát a káosz és a pusztítás egyiptomi istenéről, Apophisról nevezték el."

Az év elején a tudósok teljesen biztosak voltak abban, hogy az objektum nem éri el a Földet, hanem nagyjából 40 ezer kilométeres távolságban halad majd el mellette 2029. április 13-án. Ellenben a legújabb tanulmány szerint egy mindössze 0,6 méteres tárggyal való ütközés is a Föld körüli, úgynevezett „kulcslyuk” pályák egyikére lökheti az aszteroidát. Ahhoz pedig, hogy szinte biztosan becsapódjon, az aszteroidával ütköző objektumnak 3,4 méteresnek kell lennie.

"Hogy egy ekkora tárgy csapódjon az aszteroidába, annak nagyjából 2,7 százalék az esélye, míg annak, hogy ez az ütközés a Föld felé irányítsa az objektumot, 8-10 százalék körüli. Annak az általános valószínűsége, hogy egy kisebb ütközés az Apophist a Föld felé irányítja, kevesebb, mint egy a kétmilliárdhoz. Az Apophist ugyanakkor 2021 májusa óta nem igazán figyelik a teleszkópok, ez pedig 2027-ig így is marad” – hívta fel a figyelmet Paul Wiegert kanadai csillagász, a tanulmány egyik szerzője.

Ezzel szemben az indiai ISRO állítja, ők figyelik az aszteroidát és ha gond lenne, azonnal riadóztatnák az egész világot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek