Veszély

Mesterséges intelligencia a csalókat is segíti, bármikor feltörhetik a hangazonosításodat

Bors

Létrehozva: 2024.09.18.

Már nemcsak a szemednek, a fülednek sem hihetsz. A mesterséges intelligencia ráadásul a social média felületeiden keresztül jelent rád veszélyt.

Újabb és újabb módszerekkel próbálnak meg minél többször, minél több pénzt kicsalni tőled azok, akik trükkjeitől a hajad is égnek áll. Mutatjuk hogyan védekezz, ha már a mesterséges intelligencia is ellened dolgozik.

mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia adta lehetőségeket már a csalók is felhasználják (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

A csalók legújabb módszere ugyanis az, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a social média felületeiden közzétett információkat használják fel ellened. Legyen szó egy napokban közzétett sztoriról vagy az évekkel ezelőtt kitett vicces videóról, ha hallani benne a hangod, te is kezdhetsz aggódni. Az OTP Bank arra figyelt fel, hogy egészen hitelesnek tűnő videókkal és hanganyagokkal igyekeznek elérni a hackerek, hogy úgy add ki a pénzed és mellette a bankkártya adataid, hogy ahhoz ők könnyen hozzáférhessenek.

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a hirdetések, amelyekben más személyek hangját mesterséges intelligencia (MI) segítségével hamisítják meg, így próbálják félrevezetni a hívott személyt.

- figyelmeztet az OTP Bank az új módszerre, mely nemcsak a szokatlan hirdetésekre, a hívásokra is igaz. Az M.I.-vel, azaz A.I.-al előállított hangfelvételeken jellemzően családtagok, rokonok, barátok, ismerősök nevében igyekeznek kicsalni a pénzed telefonon. Olykor még az is előfordult, hogy egy cégvezető nevében telefonáltak, az ő hangját lemásolva.

A mesterséges intelligencia ellen is vannak praktikák

A pofátlan megtévesztés ellen ugyanakkor van megoldás, még akkor is, ha elsőnek hihetetlennek tűnik. Mivel az elkövetők (és az általuk használt mesterséges intelligencia) a hanganyagokat leginkább a közösségi oldalak posztjaiból nyerik, érdemes átgondolnod, hogy mikor, miről posztolsz és azt kik láthatják. Ha egy hívás (vagy egy hirdetés) során bármi gyanúsat észlelsz, mindenképp kérdezz rá az ismerősödnél, hogy valóban ő keresett-e téged. A szokatlan gesztusok, furcsa szóhasználatok is árulkodók lehetnek.

Mivel az ilyen átverések célpontjai jellemzően az idősek, az is előnyt jelenthet a csalókkal szemben, ha erre idősebb rokonaid, ismerőseid figyelmezteted. Minden esetben az adott banknál és az állítólagos ismerősödnél járj utána annak, hogy mennyi igaz a hallottakból. Így te is elkerülheted, hogy megfosszanak a kemény munkával megkeresett pénzedtől.

Megkérdeztük a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy van-e tudomásuk a fent leírt esetekről. Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk:

- Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett módszerrel elkövetett csalásról a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságra bejelentés, feljelentés nem érkezett.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek