Árvíz

Orbán Viktor: Sokadik alkalommal bizonyítottuk be, hogy meg tudjuk csinálni

B.

Létrehozva: 2024.09.24. 18:56

Magyarország megvédte magát.

Magyarország megvédte magát és sokadik alkalommal bizonyítottuk be, hogy meg tudjuk csinálni – idézi Orbán Viktor miniszterelnök TV2 Tényeknek adott interjúját a Magyar Nemzet. A kormányfő elmondta, az apadás szokott gondot okozni, de most erre sem számítanak, mert az felgyorsult. Hozzátette, az árvíz elleni védekezésben nagyon fontos volt, hogy a kormány és az önkormányzatok együtt tudtak működni. 

Ez volt az ötödik árvíz a jelenlegi kormány regnálása óta, és Orbán Viktor szerint most volt a legolajozottabb a védekezés.

A vízügyesek még dolgoznak, a miniszterelnök köszönetet mondott a rendvédelmi dolgozóknak az árvíz idején végzett munkájukért.

Az együttműködés kulcsfontosságú

A kormányfő kitért arra is, vannak ugyanis olyan területek, ahol az állam védekezik, van, ahol az önkormányzatok.  

Ha az összehangoltság nem megfelelő, lehetnek kellemetlen pillanatok. Az együttműködés kulcsfontosságú

 – hangsúlyozta.  

Orbán Viktor felidézte, ez az ötödik nagy árvíz, amit közvetlenül miniszterelnökként látott és a legolajozottabb együttműködés most volt. 

Valószínűleg annak is köszönhető, hogy jól bejáratott védekezési rendszerünk van, a szomszédos országok és Magyarország védekezése közti különbség nyilvánvaló

 – tette hozzá.

Nem keletkezett nagy kár az árvíz miatt

1965 óta jól begyakorolta az árvízi védekezést az ország. A magyar vízügyi rendszert és a vízügyesek tudását nagy értéknek nevezte a kormányfő. Hozzáfűzte, a védműveket jól megépítették Budapesttől délre, de északon, a Dunakanyar, Esztergom, Szigetköz környékén nehezebb a védekezés.

Minden árvíz után a vízügy elkészít egy jelentést, hogy miben kell fejlődni, ahogy az a 2013-as árvíz idején is történt. Ez alapján az utóbbi években több helyen mobilgátakat építettek. 

Mindig vita van arról, hogy építsünk keresztbe is gátat, azonban én ettől óvakodok

 – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, hogy hazánk jobban fel tud készülni a védekezésre, mivel 2-3 nap késéssel jelenik meg az áradás Magyarországon a környező országokhoz képest. Elmondta, hogy közegészségügyi rendrakást is tartani kell az áradás után, továbbá kitért arra is, hogy nem keletkezett nagy kár az árvíz miatt.

Kár nem sok keletkezett, hiszen a víz bent maradt a mederben

 – mondta. Keletkezett némi mezőgazdasági kár a Lajta mentén, de a nagy tétel a védekezés költsége volt inkább, a rengeteg ember a gátakon, a túlórák, ilyenkor vastagon fognak a ceruzák. Kétmillió homokzsák, amelyekbe nagyjából 5500 tonna körüli homok került, plusz hatezer ember dolgozott. 

Most, hogy túl vagyunk rajta, kicsit könnyedén beszélgetünk az egészről, de ez egy nagy árvíz volt, úgy marad meg a tankönyvekben, mint a Dunán tapasztalt egyik legnagyobb árvíz

 – tette hozzá

A kormányfő beszélt a brüsszeli pénzekről is, amelyeket árvízvédelemre, kárelhárításra szántak, de ezek "olyan biztonytalanok, mint a kutya vacsorája". Úgy vélte, képesnek kell lennünk arra, hogy Brüsszel nélkül megvédjük az országot.

Két nagy baj időszakát éljük

Orbán Viktor kitért arra is, hogy két nagy baj időszakát éljük, az egyik a háború maga.

A másik kihívás, amivel szembenézünk hogy teljesen átalakult a világgazdaság a háborútól függetlenül is és a jövő nagy kérdése, hogy kinek sikerül ehhez alkalmazkodnia. Európa ebben nem jár élen

 – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint Magyarország. tudja, hogy mi történik, a kérdés azonban az, hogy tud-e ehhez alkalmazkodni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a nagy országok a világgazdaság kettészakításán dolgoznak és arra akarják kényszeríteni a kisebb országokat, hogy egyik vagy másik oldalra álljanak. 

Meg kell őrizni egy gazdaság semlegességet és akkor Magyarország sikeres lesz

 – tette hozzá Orbán Viktor. Elmondta, hogy van egy terve, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, ezt pedig szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, egy konferencián fogja részleteiben bemutatni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek