Jövő

Orbán Viktor: Új gazdaságpolitikára van szükség

Bors

Létrehozva: 2024.09.27. 08:19

Módosítva: 2024.09.27. 08:21

A miniszterelnök a Kossuth rádióban nyilatkozott pénteken.

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a beszélgetés elején elmondta, Észak-Macedóniába pénteken tartják a közös magyar-észak-macedón kormányülést, mely több szempontból is fontos.

ORBÁN Viktor
A Kossuth rádió Észak-Macedóniából jelentkezett be, ott nyilatkozott Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

– Most a legnehezebb helyzetben lévő országokhoz el kell menni, amikor a magyar uniós elnökség zajlik
– indokolta látogatása egyik okát a magyar miniszterelnök, megjegyezve, hogy jelenleg Bulgária blokkolja Észak-Macedónia csatlakozást az EU-hoz. Orbán Viktor azt is elmondta, Észak-Macedónia a migráció szempontjából is fontos ország, mert rajta fekszik az illegális migráció útvonalán. A harmadik szempont pedig a gazdasági semlegesség.
– Gazdasági szempontból is fontos Észak-Macedónia, mert fontos infrastrukturális vonalakon fekszik, és így lehet eljutni Görögországba – mondta a kormányfő. – A gazdasági semlegesség egy új kifejezés, és ezzel mindenki barátkozik. Mi azt szeretnénk, ha megnyernénk a mostani évtizedet, és ehhez új gazdaságpolitikára lesz szükség – fogalmazott Orbán Viktor, nyomatékosítva: mindez azt jelenti, hogy a blokkosodó világrendszerből ki kell maradnia Magyarországnak. A miniszterelnök megjegyezte: kettészakítják a világgazdaságot a nagyhatalmak.

Mindkét gazdasági blokkal együtt kell működni

Orbán Viktor elmondta, mindkét gazdasági blokkal együtt kell működni. Megjegyezte: a szankciós politikától sok európai cég szenved, és ez is a blokkosodó világ jele. – Ha mi szilárdan eltökéljük magukat, akkor minden egyes nehéz konfliktusban tudunk olyan álláspontot kialakítani, amikor mi a érdekeink érvényesülnek. Csak azt kell átvenni a Nyugattól és a Kelettől, ami észszerű – fogalmazott a magyar kormányfő. – A nemzeteknek azt tesz jót, ha a világ minden szereplője szabadon kereskedik. Amikor ebbe szankciók jönnek be, akkor mindnyájan veszítünk – tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy véli: Európa egy öngyilkos úton jár a blokkosodás miatt.

Konkrét támogatások

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy azok is kapjanak komoly támogatást, akik nem mentek egyetemre. Így pedig szükséges egy munkáshitel létrehozása – tette hozzá. A fiatalok lakáshoz jutását újabb eszközökkel is segíteni kell. Mindezzel párhuzamosan a gyermekek után járó adókedvezényt 2025-en meg kell duplázni – közölte. A tőke nélküli kis-és középvállalkozásokat is segíteni kell. A kormányfő szerint ha mindez együtt működni fog, akkor a magyar gazdaság növekedése a 3-6 százalékos sávba emelkedhet.

Egyre több ország mondja, hogy a migrációban a magyaroknak volt igazuk

Orbán Viktor úgy látja, novemberben megköthetik az európai versenyképességi paktumot az uniós országok között. A kormányfő elmondta, hogy Matteo Salvinit a migráció miatt börtönbe akarják zárni, ehhez képest ő elég jól járt. A kormányfő megjegyezte: a Magyarországgal szembeni kritikák ellenére egyre több ország mondja, hogy a migrációban a magyaroknak volt igazuk. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Németország is átveszi a szigorú határellenőrzési politikát.  Kiemelte: csak akkor van esélyünk egy szebb jövőre, ha nem engedjük be a migránsokat.

Orbán Viktor: Nem kell beemelni 1956-ot a háborúról szóló vitába

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás meghatározza, hogy a világ vagy tovább halad a háború felé, vagy pedig a béke felé indul. Donald Trump a béke elnöke volt, és lépéseket tett égi konfliktusok lezárása felé, a világ békeszerető része neki szurkol. Amíg a választás meg nem történik, addig ez a vita élesedni fog. A kormányfő nyomatékosította: Magyarországon a baloldalon vannak a háborúpárti politikusok, míg a jobboldalon a békepártiak.

– Az 1956-os párhuzam esetén semmilyen kétséget nem szabad hagyni, és a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, és ez egy hiba volt. Nem kell beemelni 1956-ot a háborúról szóló vitába, és nem vetődhet az 56-osok emlékére semmilyen ilyen kontrasztba – mondta Orbán Viktor.

Árvíz: Magyarországnak sikerült megvédenie magát

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek. – Sikerült Magyarországnak megvédenie magát – tette hozzá. Emlékeztetett: ez Magyarország történetének második legnagyobb dunai árvize volt, 2013-hoz képest a magyar állam sokkal jobb állapotban volt most. A kormányfő közölte, az elmúlt 10 évben sikerült a védvonalakat kiépíteni. Hangsúlyozta: minden munkának meg lett az eredménye, mert a környező országokban komoly áldozatokat követelt az árvíz, míg Magyarországon az anyagi kár is mérsékelt, és nem vesztette életét senki.

Nézd meg a teljes beszélgetést!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek