Orbán Viktor

Orbán Viktor: versenyképességi paktumot ajánlunk Európának!

Létrehozva: 2024.09.25. 14:28

A miniszterelnök szerint az európai gazdaság tévúton jár, de még van kiút.

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mutatta be az átfogó gazdasági tervét, amivel újra növekedési pályára állítaná Magyarországot és az EU-t. Beszédében a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a világgazdaság átalakulóban van, a jövő kérdése pedig az: ki, hogyan alkalmazkodik az új viszonyokhoz - írja a Ripost.

Orbán Viktor: versenyképességi paktumot ajánlunk Európának

Orbán azzal kezdte a beszédét, hogy a Nyugat blokkosodással válaszol a világgazdaság kihívásaira, ami hatalmi blokkok létrejöttét is jelenti, "időnként a vasfüggönyre emlékeztető" vehemenciával. Szerinte ez az egész nem más, mint visszatérés a hidegháborús logikához, amivel kettétörik a világgazdaságot. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy a magyar soros elnökség az unió egyik központi témájává tette a gazdasági versenyképesség témáját, és az arról való diskurzust. Elmondása szerint a magyar soros elnökség - november 7-én, vagy 8-án esedékes - nagy budapesti találkozóján kötni szeretne az európai vezetőkkel egy nagy versenyképességi paktumot, ami megoldást jelenthet a blokkosodó világra. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy szokatlanul nehéz gazdasági időszakban vette át hazánk az EU-elnökségét. 

A kormányfő a beszéde végén azt a nagy kérdést tette fel: Magyarország képes-e semlegesnek maradni egy gazdaságilag blokkosodó világban? "Ha Magyarország elszánja magát, akkor a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni!" - felelte a miniszterelnök.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek