Díj

Példátlan nemzetközi díjeső: Triplázott a Városliget

Bors

Létrehozva: 2024.09.29. 06:22

Még soha magyar fejlesztés nem kapott ekkora elismerést, mint most a Városliget és a Liget Budapest Projekt, ami a nemzetközi porondon is tündököl.

Elképesztő hírről számolt be a Ripost, amely már a kezdetektől fogva nyomon követi a Városliget újjáépítésének minden egyes mozzanatát. Erre még soha nem volt példa az International Travel Awards és a Liget Budapest Projekt történetében! Az egyedülálló fejlesztés 3 díjat is nyert.

Az új Néprajzi Múzeumnak is csodájára járnak az egész világról, ráadásul az épületet magyar  szakember tervezte  Fotó: Liget Budapest

Mielőtt részletesen kitérnénk a díjakra, egy pillanatra emlékezzünk vissza a 2023-as évre. Az akkor 10 éves Liget Budapest Projekt a turisztikai Oscarnak is nevezett World Travel Awards díjátadóján Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése” díjának elhódításával a világ legjobb európai turisztikai fejlesztés rangját is kivívta magának a kontinens legkomplexebb kulturális városfejlesztése. A World Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a szektor legjobbjait, így talán nem is csoda, hogy ebben a megújult Városliget is részesülhetett.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nemcsak a Budapesten élők elégedettek a megvalósult fejlesztésekkel, melyek egyszerre látványosak, praktikusak, valamint újítók. Az ország számos pontja mellett a világ minden tájáról érkeznek ide turisták egész évben, hogy láthassák azt, ami a mostanihoz képest egykor csak jóindulattal volt parknak nevezhető.

Magyar Zene Háza
A Magyar Zene Háza nemcsak a Liget Budapest Projekt, hanem a főváros ékessége Fotó: Liget Budapest Projekt

A felújítás óta a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó mind olyan különleges látványossága a fővárosnak, mely miatt az ide látogató turisták nemcsak szívesen jönnek vissza, de azt is hírül viszik, hogy milyen csodálatos közegben tölthették a szabadidejüket, ahogyan azt nap mint nap te is megteheted.

A zöldterület fejlesztése és a kulturális építkezés mellett a Városliget immár egy szebb és gazdagabb közparkká változott. A Ligettel együtt újultak meg a játszóterek, az edzőparkok, a futókör, valamint a Vakok Kertje is, hogy a kutyások számára létrehozott tematikus kutyaparkokat vagy a gyermekek számára létrehozott KRESZ parkot már ne is említsük.

Mára kiderült, hogy nemcsak a zöldfelület nagysága, hanem a Városliget programkínálata, a terület presztízse és látogatottsága is jócskán megemelkedett. Annak ellenére, hogy sok a látványosság és szinte lépten nyomon egy új attrakció vár, még sincs olyan érzése az embernek, hogy tömeg van, mert mindenki kényelmesen elfér. Az állami beruházással megvalósuló Liget Budapest Projekt keretében a kormány eddig 270 milliárd forintot költött a 100 hektáros fővárosi terület fejlesztésére és zöldítésére.

Nem csoda tehát, ha 2024. szeptember 28-án szombat este Dubajban az International Travel Awards történetében először, egy fejlesztés három díjat is elnyert:

  • a Liget Budapest Projekt két kategóriában is első helyet szerzett, „A világ legjobb turisztikai fejlesztése”, valamint „Európa legjobb családbarát fejlesztése” lett,
  • a projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza pedig „Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója” elismerést hozza el a rangos díjátadón.

A megújuló Városliget fejlesztései több mint százhúsz ország népszerű idegenforgalmi projektjeivel mérettették meg magukat, és a zsűri, valamint a nyilvános közönség szavazatok alapján bizonyultak a legjobbnak. Az International Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a legkiválóbbakat.

Nagy büszkeség, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa jelenleg legjelentősebb kulturális beruházása és az ennek részeként megvalósított Magyar Zene Háza jelentősen hozzájárul az ország és a főváros turisztikai vonzerejéhez. amit a turisztikai szakma képviselőinek elismerése mellett a közönség szavazatai is visszaigazoltak. Ezt a kiemelkedően magas látogatószámok mellett az is bizonyítja, hogy az egyik legfontosabb idegenforgalmi megmérettetésén, az International Travel Awardson három elismerést is elhozhattunk 

– mondta el díjak kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A Liget Budapest Projekt eredményei ma már túlmutatnak önmagukon: a Városliget ikonikus épületei szimbólummá váltak. Amikor a negyedikes olvasókönyv címlapján a Városliget fölé szálló, Szinyei festményre emlékeztető piros-fehér csíkos ballon stilizált képe jelenik meg, vagy mikor a Zene Házának grafikai változata országimázs kiadványokban bukkan fel, akkor szembesül az ember azzal, hogy mindez rólunk, az egész országról is szól, arról, hogy igenis képesek vagyunk világraszóló eredményeket létrehozni.”

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit 

A Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el. Nem csoda, hiszen ma összetettségében Európa legnagyobb kulturális beruházása. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek. 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. 2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 a Magyar Zene Háza elismeréseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Elnyerte a German Design Council Iconic Award-ját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. 2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották. 2024-ben pedig a Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is tarolt a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így a Városligetben található a világ két legjobb középülete.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek