Betegség

„Behoztam az egészségesnek látszó fiamat a kórházba, és közölték, hogy rákos” - Így harcol az életéért a 9 éves Petike

M. N.

Létrehozva: 2024.09.27. 16:00

Petike és az édesanyja szinte minden napját Szegeden a kórházban tölti. Ennek az az oka, hogy a kisfiúról nyáron kiderült, rákos beteg, így azonnal el kellett kezdenie a kemoterápiát. Most az anyuka elmesélte, mi történt velük pontosan.

Fenekestül felfordult a Bács-Kiskun vármegyei, Lakiteleken élő, 9 és fél éves Petike és családja élete. A kisfiú megfázott, majd a megnagyobbodott nyirokcsomói miatt többször orvoshoz vitték szülei. Az egyik alkalommal az orvosok súlyos hírt közöltek velük, ugyanis kiderült: a negyedikes kisfiú rákos beteg. Lapunknak az édesanyja, Lakatos Xénia mesélt a kálváriájukról. 

rák
Pár hónap alatt felfordult a család élete, miután kiderült, hogy petike rákos Fotó: olvasói

Belázasodott és bedagadtak a nyirokcsomói 

- A Covid óta minden megfázásnál nyirokcsomók jelennek meg a kisfiam tarkóján

 – kezdte az édesanya. - Még korábban, 2018-ban is előfordult, hogy a fiamnak nyirokcsomó megnagyobbodása volt, de akkor az testszerte és végül elmúlt. Viszont, amikor néhány hónapja megint előjöttek ezek a csomók, megint elvittem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy mivel meg van fázva, ez természetes reakció, így reagál a szervezete. Aztán májusban megjelent egy másik csomó is, ami növekedni látszott. Ekkor már az orvos is azt mondta, hogy menjünk a hematológiára. Ott megnyugtattak, biztos, hogy nem daganat vagy leukémia, mert ezek a csomók reagáltak az antibiotikumra, visszahúzódtak, eltűntek. De újra megjelentek! 

Megműtötték a kisfiút 

A családnak egyre több vizsgálatra kellett járnia, ekkor már Szegedre. 

- Vért vettek, vizsgálták és ultrahangot csináltak, hogy kiderüljön, mi okozza a csomókat 

– folytatta beszámolóját az anyuka. - Felmerült, hogy allergiás, de nem tudták kideríteni, mire. Aztán már a füle mögött is kijött egy hatalmas dudor. Ekkor küldtek el minket fül-orr-gégészetre, de ott se találtak semmit. Júliusban azt mondták, hogy ez így nincs rendben, szóval elaltatják a kisfiamat, megműtik és kivesznek egy ilyen csomót, hogy meg tudják vizsgálni. Ez meg is történt és vártunk az eredményre, közben Petike megint rosszul lett. Belázasodott és nagyon fájt a hasa, így visszamentünk Szegedre. Ekkor közölték, hogy megjöttek az eredmények…

rák
Petikét többször is elaltatták Fotó: olvasói

 

„Azonnal elkezdjük a kemót, nem várhatunk”

- Először azt mondták, hogy nyirokcsomó-daganat megbetegedése van, nyirokcsomó rák

 – emlékszik az édesanya. - Mondták azt is, hogy ez még nem végleges, szükség van egy másodvéleményre is, hiszen annyira jó a vérképe és tökéletesek az eredmények, hogy nem lehet ez a betegsége. Épp a sürgősségin voltunk, amikor bejött két doktornő. Itt már tudtam, hogy nagyon nagy baj lehet. Megérkezett az eredmény. Azt mondták, hogy baj van, megyünk az osztályra, mert megkezdik a kezelést. Én pedig kérdeztem, hogy milyen kezelést? Ekkor mondták, hogy a kemót… Így tudtam meg, hogy a fiam tényleg rákos. Sokkot kaptam. Annyit tudtam csak kérdezni, hogy ki fog hullani a haja? Mondták, hogy igen. Ott feküdt a kisfiam az ágyon én pedig összeestem, sírva fakadtam. Nem hittem el, hogy behoztam ide egy egészségesnek látszó kisfiút, most pedig az mondják, hogy rákos. Peti is elkezdett sírni, mert megijedt. Rádöbbentem, azonnal össze kell szednem magam a kedvéért. Megnyugtattam, hogy bármi történjen, mi az édesapjával itt leszünk vele.

Xénia férje ekkor a folyóson várt rájuk, vele is közölni kellett a híreket. 

- Én nem voltam rá képes, így az orvosnak kellett megmondania. Nekem van még két lányom, a férjemnek csak Petike van. Benne is egy világ omlott össze.

rák
Petike bátran viseli a kemoterápiát Fotó: olvasói

Három napig nem beszélt a kisfiú 

A család innentől már csak a gyerek személyes holmijáért utazhatott haza, reggel azonnal jelentkezniük kellett a kórházban a kezelés miatt. 

- Másnap reggel már altatták is és kihúzták nyolc rossz fogát

 – folytatta az anyuka. - Három napig nem beszélt, nem nyitotta ki a száját. Nagyon rossz állapotban volt. Kérdeztem tőle, hogy egyébként tudnál beszélni? Bólintott, hogy igen. Kérdeztem, hogy beszélsz? Intett, hogy nem. Rám haragszol vagy apára? Intett, hogy nem. Peti, a világra haragszol? És intett, hogy igen. Elmondtam neki, hogy majd beszél akkor, amikor lesz mondanivalója. Végül napokkal később végre megszólalt, azt mondta: Anya, éhes vagyok… - sírta el magát az asszony.

„Igazad volt anya, én vagyok a legszebb kisfiú a világon!” 

Miközben telt az idő, Petikét többször is altatták és megműtötték a vizsgálatok miatt, ez komolyan megviselte a szervezetét. 

- Az arcát felfújta a szteroid és elveszített három kiló izmot. Mivel nem mozoghat egész nap és nem ehet, veszít a súlyából. Ez azt eredményezte, hogy ha leguggol, nem bír felállni. Eleinte a haja érdekelte a legjobban, ez eléggé megviselte. Amikor levágtuk a haját rövidre, azt mondta: „hát most úgyis ez a menő, nem?” Én pedig megnyugtattam: nekem mindegy, hogy van-e haja vagy sem, mert nekem ő a legszebb kisfiú… Aztán egy nap végül ő is ezt mondta, hogy anya, igazad van, én vagyok a legszebb kisfiú a világon!

Segítségre van szüksége a rákos kisfiú családjának 

Xénia férje ács, de a Covid után nem talált maga mellé segédet, így a párjával közösen dolgoztak. Azonban az édesanya minden percét a kórházban tölti a kisfiuk mellett, és ez megviseli őket érzelmileg és anyagilag is. Kérik azokat, akik tudnak nekik bármilyen segítséget adni, segítsék őket!  

- Nagyon köszönjük azoknak, akik gondolnak ránk és segítenek nekünk!

 - zárta az édesanya. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek