Árvízinfó

Rétvári Bence: Az utolsó pillanatig nem pihenünk

K. C.

Létrehozva: 2024.09.25. 08:06

Módosítva: 2024.09.25. 09:56

Valószínűleg az utolsó árvízinfót tartották meg szerda reggel.

Egy időre búcsút veszek a gumicsizmától. Remélem, jó sok időre - írta közösségi oldalán a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor közölte a Facebook-oldalán, hogy ma este minden magyar településen véget ér az árvíz tetőzése.

Sikeresen védekeztünk Győrtől Mohácsig. Magyarország megcsinálja! Újra és újra!

- emelte ki. 

Várhatóan a mai volt az utolsó árvízinfó, ugyanis a Duna mindenütt apad. Magyarországon szerencsére már apad a Duna vízszintje, elhagyta az árhullám tetőzése az országot. A legalsó szakaszon is 5-10 centis csökkenést tapasztaltak.

A Duna tetőzése elhagyta Magyarországot, azonban a készültségi fokozatokat szombat délutánig fenntartják 

– mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Azzal számolnak, hogy a készültségi fokozatokat, még szombatig kell fenntartani. Ezek várhatóan szombaton ezek is teljesen megszűnnek az ország teljes területén. Jelen pillanatban elsőfokú árvíz készültség van 73 kilométeren, ez 23 km kevesebb, mint tegnap. Másodfokú 47 km-es szakaszon van, ez 50 km kevesebb, mint tegnap. Harmadfokú 180 km hosszan, ez változatlan a tegnapi adatokhoz képest.

A katasztrófavédelem még három vármegyében van jelen: Bács, Tolna és Baranya vármegyékben. Ezeken a területeken, amilyen kiegészítő erőre szükség van azt természetesen az utolsó percig biztosítja a katasztrófavédelem. A vízügyesek folytatják a járőrszolgálatot, megfigyelik pontosan hol, milyen készültségre van szükség.  A kivezénylések száma folyamatosan csökken. 

Rétvári Bence hozzátette: a segítő katonák száma 80 főre, a katasztrófavédőké 347-re, a rendőröké pedig 63-ra csökkent. Beszámolt arról, hogy a levonuló víz után a fertőtlenítés mindenhol megkezdődött, ehhez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti központ részletes tájékoztatót és ellenőrzési listát küldött a helyhatóságoknak. 

Az államtitkár közölte: a vis maior alap tartalmazza az árvízvédelemmel összefüggő – a felkészüléstől a fertőtlenítésig – költségeket. A települések adóerőképességük arányában kapnak támogatást a vis maior alapból – tette hozzá Rétvári Bence.

A tisztfőorvos kiküldött egy levelet, hogy lépésről-lépésre, hogyan is kell pontosan végrehajtani a fertőtlenítést és tisztítást. A vis maior támogatás sok kisebb adóképességű települést segített meg, így senki nem maradt egyedül. Állami szinten 29 helyen zajlik a védekezés jelenleg, önkormányzati szinten pedig még 41 helyszínen védekeznek.

Túl vagyunk már a nehezén

- hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István közölte: a Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg, de Baja és Mohács térségben a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így itt a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják a vízügy szakemberei. Elmondta: Bajánál és Mohácsnál jelenleg az átlagos vízhozam négyszeres folyik át. Hozzátette: Bajánál várhatóan szombat délelőtt, Mohácsnál szombat délután szűnik meg a készültség. Közölte azt is, hogy a Lajta megnyitott szükségtározója várhatóan szerdán leürül, ezért este 18 órakor kezdeményezik a miniszterelnöknél a rendkívüli készültség megszüntetését. Láng István tájékoztatása szerint mivel csak egy tározórészt kellett megnyitni, úgy számítanak, hogy a 160 millió forintos kár felénél kevesebb keletkezett a szükségtározó megnyitása miatt a mezőgazdasági területeken. 

Elmondta: megkezdték a helyreállítási munkákat, és az árvízi tapasztalatok alapján felmérik és meghatározzák, hol és milyen fejlesztések szükségesek a biztonság növelése érdekében. Erről a felmérésről kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg a vízügyesek felmérik az ideiglenes védműveket, megnézik, mekkora védekezési költséget jelentett az árhullám a kivédése, mérlegelik, hány főt véd a védvonal, figyelembe veszik a kockázati térképeket is, majd ezek összevetése alapján döntést hoznak. 

A főigazgató egy kérdésre elmondta: nagyon fontos stratégiai kérdés a víztöbblet országban tartása és jelezte: változtatni szeretnének a Kvassay Jenő-terven, amely a vízgazdálkodási stratégia dokumentuma. Mint mondta, megkezdték a munkát, elindult a Vizet a tájba-program, és olyan területeket akarnak kijelölni, ahol a vizet vissza lehet tartani. Felhívta a figyelmet arra: a vízügy hiába szeretné visszatartani a vizet, ha a terület ehhez nem áll mindenhol rendelkezésre, például, mert mezőgazdasági munka folyik rajta. Kiemelte: az apadó árból jelenleg is töltik fel a mentett oldali mellékágakat vízzel, ahol erre lehetőségük van. 

Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki a Pest vármegye 3-as számú, szentendrei székhelyű országgyűlési egyéni választókerület képviselője, a sajtótájékoztatón elmonda: kedden 13 óra 30 perckor megnyitották az utat Kisoroszi irányába, így ismét megközelíthető Tahitótfalu felől közúton a falu. Jelezte: a napokban minden komp el fog indulni, de kérte a lakosságot, hogy figyeljék az önkormányzat és a kompvállalkozások híradásait a témában. 

A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás

Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban.

Siklós Gabriella a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban azt mondta, ezeken a területeken a vízügyi szakemberek továbbra is 24 órás figyelő szolgálatot tartanak, és ahol kell, beavatkoznak: buzgárokat, szivárgásokat, csurgásokat szüntetnek meg. A Duna felső szakaszán ugyanakkor megkezdődött a károk felmérése, és megindultak a helyreállítási munkák. 

A térségből a védekezésben részt vett tiszai igazgatóságok több száz munkatársa indult haza, az öt dunai igazgatóság - amelyeknek a területeit az árhullám érintette - dolgozói a továbbiakban már el tudják látni a munkát: megnézik az állami töltésvonalakat, felmérik hol gyengült meg a töltés, hol keletkezett olyan kár, ahol be kell avatkozni - tette hozzá a szóvivő. 

A több helyen felhalmozódott uszadékok eltávolításáról Siklós Gabriella kérdésre válaszolva azt mondta, ahol az önkormányzatok védekeztek, ott a helyhatóság feladata az uszadékok eltávolítása a vízből, az állami védekezési területekről pedig a vízügyesek távolítják fel az uszadékot. 

Kitért arra is, hogy a mostani szélsőséges időjárási viszonyok között a vízügyi dolgozók folyamatosan figyelemmel kísérik a területeket, és készek arra, hogy bármikor beavatkozhassanak, ha szükséges. Az árhullám apadásával megkezdődött a vízpótlás: a holtágak, csatornák feltöltése - közölte a vízügyi szóvivő.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek