Elképesztő

Végre megfejtették a Csendes-óceán legmélyéről érkező idegen zajok rejtélyét

K. C.

Létrehozva: 2024.09.23. 20:30

Végre kiderült az igazság a rejtélyes UFO dalokról.

A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, ahol a Csendes-óceán mélysége több mint 11 000 méter. Mindennek fényében nem is csoda, hogy a Föld egyik legrejtélyesebb helyeként tartják számon. Erre jött még rá a Mariana-árokból érkező szokatlan hangok. 

Fotó: Pexels

Víz alatti búvárhajók akusztikus felmérések végzése közben rögzítették elsőként még 2014-ben a különös hangokat. Akkor többen is attól kezdtek el rettegni, hogy az idegenek invázióját jelzi. 

A 2,5-3,5 másodpercig tartó hangokat „biotwangoknak” nevezték el, de a forrásukat sokáig rejtély övezte. Tíz évvel távlatából a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) tudósai újraelemezték a hangokat, és úgy vélik, végre kiderült az igazság.

A 2,5 és 3,5 másodperc közötti időtartamú, öt részből álló hangok mély nyögéseket tartalmaztak olyan alacsony frekvencián, mint 38 hertz, és egy olyan finálét, amely egészen 8000 hertz-ig nyomult. Még a sokat tapasztalt kutatókat is eleinte zavarba hozták a zajok.

Korábban az Oregoni Állami Egyetem (OSU) csapata is felvette a hangokat és hosszas elemzés utána arra a jutottak, hogy valószínűleg ezek egy új fajtájú, korábban nem hallott bálnahangok lehetnek. A mostani áttörő eredmények pedig azt igazolták, hogy nem jártak messze a valóságtól. 

Az új tanulmány szerint is a bálnák a hangok forrása, pontosabban a trópusi bálnák a felelősek a rejtélyért.

„Feltételezték, hogy bálnák által kibocsátott zajok ezek, de vizuális ellenőrzés nélkül nem lehetett fajhoz rendelni. A Mariana-szigeteken gyűjtött vizuális és akusztikus felmérési adatok kombinációját felhasználva megállapítottuk, hogy a biotwangokat a trópusi bálnák produkálják” – leplezte le az igazságot Dr. Ann Allen a Frontiers in Marine nevű tudományos folyóiratba. 

A Bryde-bálnák világszerte megtalálhatók a meleg, mérsékelt égövi óceánokban, többek között az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánban. A kutatók tíz ilyen bálnát észleltek a környéken úszkálni, sőt kilencet fel is vettek, amint a jellegzetes hangokat adják ki.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek