Biznisz

Reneszánszukat élik a retró játékok: a '90-es években mindenkinek volt, most egy vagyont érnek

K.B.

Létrehozva: 2024.10.10. 18:45

Módosítva: 2024.10.10. 19:39

Itt az idő átvizsgálni a padláson porosodó dobozokat.

Tamagotchi, Pokémon kártya, Happy Meal menü, nem csak a gyerekkorunkat színesítették meg, hanem egy kisebb vagyont is érhetnek, ha esetleg valakinél hibátlan állapotban pihen egy-egy darab a padláson. Az utóbbi években ugyanis reneszánszát élik a retró játékok, kiegészítők, és kártyák, amelyeket a gyűjtök hatalmas pénzekért is szívesen átvesznek. Elhoztunk nektek egy listát azokról a termékekről, amelyeket nem csak a múltban gyűjtött mindenki, hanem napjainkban is a gyűjtök célpontjai.

tamagotchi
Az eredeti Tamagotchi a gyerekek kedvence volt a maga idejében /Fotó: bandai.com

Pokémon kártyák

Bár a népszerű animációs sorozat már véget ért, a különböző adaptációk, és a világhírű telefonos játék miatt újra a figyelem középpontjába került a kultikus rajzfilm. Emiatt pedig a 90-es évek, és a 2000-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő Pokémon kártyák hatalmas értékkel rendelkeznek. A Metro magazin beszámolója szerint egy hibátlan állapotban megmaradt 1999-es Pokémon Base Set Shadowless első generációs Holo Charizard kártyát 420 ezer dollárért adták el egy aukción. Ez átszámítva 154 millió forintnak felel meg.

Harry Potter könyvek

A varázslós könyvek Bibliája a Harry Potter első kiadása a nyáron ünnepelte 27. születésnapját. Belegondolni is durva, hogy hány millió gyerek nőtt fel ezeken a történeteken ez alatt az idő alatt. Nem véletlen hát, hogy egy eredeti első kiadású Harry Potter és a bölcsek köve című könyvet - amelyben még a szerkesztés előtti helyesírási hibák is benne vannak - akár 50 ezer dollárt is érhetnek (18 millió forintot). Ebből a példányból ugyanis mindössze 500 darabot nyomtattak az átszerkesztés előtt.

A mindenkinek hiányzó Tamagotchi

Azt szokták mondani, hogy annak volt igazán boldog gyerekkora, aki nem a mobiltelefonját, hanem a Tamagotchiját nyomkodta kiskorában. Ez a hordozható kisállat-szimulátor ugyanis akkora népszerűségnek örvendett, hogy még Tamagotchi temetőket is létrehoztak a megboldogult kedvenceink eltemetésére. Még Magyarországon is létezett több Tamagotchi-temető. Bár számos hasonló játékot dobtak azóta piacra, és a mobiltelefonok megjelenésével oka fogyottá vált az egyszerűbb technikával készülő, és kevesebb élményre felhasználható játék, egy eredeti 1996-os darabot, amelyet bontatlan csomagolásban adtak el, 5000 dollárért (1.8 millió forintért) sikerült elpasszolnia a gazdájának.

Happy Meal menü játékok

Sokan úgy gondolják, hogy a gyorséttermek között zajló évtizedes háborút akkor nyerte meg a McDonalds, amikor bevezette a gyerekeknek szánt Happy Meal menüt a hozzájáró játékokkal. Ezek az apró kis műanyag játékok, amelyek között néha egy-egy komolyabb elektronikus eszköz is helyet kapott, nem csak a szívünknek okoztak kedves emléket a múltban, hanem vagyonokat érhetnek most is. Egy-egy alkalommal filmekhez, vagy rajzfilmekhez külön tematikus játékokat gyártottak a mozipremier idején, és ilyenkor több darabból álló szetteket gyűjthettek össze a gyermekek.

Ha valakinek meg van például az 1994-es Mario-kollekció, vagy a néhány évvel későbbi Power Rangers csapat hibátlanul, akkor ezeket több száz dollárért is szívesen átveszik a gyűjtők. 

Nem csak a mekis Power Rangers figurák a nyerők

A hazánkban is a tévéképernyők egyik nagyágyúja volt a Power Rangers sorozat a 90-es években, és a 2000-es évek elején. A sorozat annyira népszerű volt, hogy több élőszereplős- és animációs adaptáció is készült belőle. 1993-ban pedig piacra dobták a Power Rangers akciófigurákat, amelyeket dobozban lehetett megvásárolni. Napjainkban a gyűjtök, ha olyan példányra bukkannak, amely még a dobozából nem lett kivéve, akár 1350 dollárt is szívesen kiadnak érte. Ez azt jelenti, hogy félmillió forintért is el lehet passzolni, az anno fillérekért megvett játékot.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek