Csodás

A sárkányoktól indul a szédítő égi jelenség, ekkor láthatod ezt a "tűzijátékot"

Z. H.

Létrehozva: 2024.10.07. 10:30

Káprázatos fényjelenségnek lehetünk szemtanúi október 7-én este, a teljes sötétség beállta után. A Drakonidák meteorraj hoz el egy kis "tűzijátékot".

Az emberek többsége szédítő látványnak tartja a tűzijátékokat, így nem véletlen, hogy például augusztus 20-án is százezrek nézik a káprázatosan csillogó különféle színű alakzatokat. Nos, október 7-én, hétfő este is láthatunk egy kis tűzijátékot, ám ez teljesen természetes jelenség lesz.

A Drakonidák meteorraj hoz el egy kis "tűzijátékot" az égboltra  Fotó: Pedro Puente Hoyos /  MTI

Egy egészen rapszodikus meteorraj, a Drakonidák érkezik el újra hozzánk

 – mondta Mizser Attila. A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szerint hétfőn, október 7-én, már sötétedés után érdemes tekintetünket az ég felé fordítani és lehetőleg keresni egy fényszennyezéstől mentes helyet.

A Drakonidák egy viszonylag fiatal meteorraj, hiszen az 1900-as évek előtt még nem létezett.

A Giacobini–Zinner üstököst Michel Giacobini fedezte fel, aki 1900. december 20-án figyelte meg a Vízöntő csillagképben. Eléggé kiszámíthatatlan a viselkedése, hiszen voltak évek amikor csak úgy záporoztak a meteorok, míg máskor nagyon kevés látszott belőlük. A legjelentősebb 1933-ban és 1946-ban volt, amikor óránként 6 ezer körüli meteor hullott az égbolton, ám a 2010-es évek elején is záporoztak a meteorok

 – mondta Mizser Attila.

A csillagász szerint kézenfekvő a kérdés, hogy ha Giacobini fedezte fel ezt a meteorrajt, akkor miért nem az ő nevét viseli.

Ez azért van, mert a nevüket mindig onnan kapják, ahonnan szétszóródnak. Ez a meteorraj pedig a Nagy Göncöl és Kis Göncöl között található Sárkány csillagkép (Draco) felől szóródik szét 

– fogalmazott Mizser Attila.

A csillagász szerint ha valaki október 7-én lemarad az élményről, esetleg még 8-án és talán 9-én is láthat fénylő meteoritokat, ám már sokkal kisebb számban.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek