Pénz

Egyetlen telefonhívás 1,2 milliójába került a soproni asszonynak

Létrehozva: 2024.10.11. 09:45

Csalás áldozata lett egy idős asszony Sopronban. Amikor észbe kapott, már késő volt.

Sajnos továbbra sem úgy tűnik, hogy csökkenne a telefonos és internetes átverések száma kis hazánkban. Legutóbb egy 80 éves soproni asszony vált áldozattá, akit azzal hívtak fel: egy korábbi befektetésével kapcsolatos nyereményjáték győzteseként 800 ezer forintot nyert. Ahhoz, hogy át tudják utalni a számlájára az összeget, csak egyetlen "aprócska" dolgot kell megtennie: telepítenie kell egy AnyDesk nevű programot a számítógépére. A hívó ráadásul kedvesen, lépésről lépésre segített is az idős asszonynak telefonon keresztül a telepítésben. 

A program azonban nem ahhoz kellett, hogy utalni tudjanak a számlára. Épp ellenkezőleg: segítségével a bűnözők hozzáfértek a géphez, és így a hölgy netbankjához, azon keresztül pedig a számlájához is. 1,2 millió forintot emeltek le róla.

Noha az asszonynak később gyanús is lett az eset, másnap pedig fel is hívta a bankját, sajnos azonban ekkorra már azzal szembesült: megtörtént a baj.

Az ügyről a police.hu oldala számolt be, ahol kiemelték: legyünk éberek, ugyanis az online csalók folyamatosan támadnak minket. 

Így kerüld el, hogy online csalás áldozata legyél

  • Ahhoz, hogy a számlánkra pénzt utaljanak, nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profilunkba sem kell bejelentkeznünk!
  • Soha ne töltsünk le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépünkre, mobiltelefonunkra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne küldjük el bankkártyaadatainkat, felhasználói azonosítóinkat, jelszavainkat e-mailben, SMS-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyünk éberek! Gyanakodjunk, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek