Túlélő

SS-tiszt előtt kellett balettoznia az Auschwitzba küldött magyar balerinának

Létrehozva: 2024.10.02. 08:30

Az élet fontos dolgaira tanítja pácienseit a Kassán született holokauszttúlélő. Auschwitz után a traumák feldolgozásáról és a megbocsátásról is beszél pácienseinek. Ő a világ egyik legismertebb pszichoterapeutája.

Auschwitz, a nácik által létrehozott és üzemeltetett haláltábor 1940-ben jött létre, de épületeinek egy része már korábban is állt, ezek az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült kaszárnyák voltak. 

Auschwitz
Éger Edit fiatalon került Auschwitzba Fotó: AFP

Éger Edit és családja 1944 májusában érkezett a haláltáborba. A fiatal lány előtte balettozott, tornázott, tagja volt a magyar olimpiai csapatnak. Élete pedig egyik pillanatról a másikra szörnyű fordulatot vett.

Auschwitz és a Halál Angyala

Édesanyját érkezésükkor Josef Mengele gázkamrába küldte. Még aznap este Égernek balettoznia kellett a Halál Angyalának hívott SS-tiszt előtt, aki cserébe egy vekni kenyeret adott a fiatal lánynak, amit aztán Edit saját rabtársai között osztott szét.

A magyar balerina következő hónapokban több koncentrációs tábort is megjárt, végül Gunskirchenben szabadították ki az amerikaiak. Társaival együtt már csak füvet ettek a túlélés érdekében, Éger 32 kilóra fogyott, számos betegség gyötörte, ereje elhagyta. Életét annak köszönheti, hogy a holttestek közé vetett lányra egy katona felfigyelt és orvost hívott hozzá.

Auschwitz, WP-Josef-Mengele-1956.jpg
Mengele 1956-ban, Argentinában, menekülése idején Fotó: Német Konzulátus / Buenos Aires

Edit férjhez ment, az USA-ban telepedett le, rettenetes emlékeiről hosszú évekig nem beszélt – erről is beszélt most a Daily Mailnek. A brit lap a napokban, 97. születésnapja apropóján készített vele interjút. Ebből kiderül, hogy 1969-ben szerzett diplomát pszichológiából, majd doktorált, nem sokkal később pedig megnyitotta klinikáját. 1980-tól kezdve tárta nyilvánosság elé saját történetét. Ekkor látogatott el Auschwitzba is.

Ami megmérgezi az életünket

Éger Edit arra biztatja pácienseit, hogy a legnagyobb traumák közepette se gondoljanak magukra áldozatként, mert ez a tudat megmérgezi további életüket. Inkább beszéljenek róla, osszák meg másokkal saját történetüket. Éger fontos szerepet tulajdonít a megbocsátásnak. Úgy tartja, ez segít, hogy múltból eredő terheinktől megszabaduljunk. 2017-től kezdve két könyvet publikált, mindkettő amerikai listavezető volt.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek