Megrázó

Csak sült krumplit és chipszet evett, megvakult a 12 éves Bella

K. C.

Létrehozva: 2024.10.06. 08:30

Az orvosok megnyugtatták az anyukát, hogy nincs nagy baj, pedig az volt.

Sok szülő számára ismerős lehet az a küzdelem, hogy rávegye a gyermekét a zöldségek és új ételek és ízek kipróbálására. A fiatalkorúak hajlamosak válogatóssá válni, így inkább megengedik számukra, hogy azt egyék, amit akarnak. 

 

Amikor Sam és Dave Mildon autista kisgyermeke, Bella csak chipset és sült krumplit evett, aggódtak, de az orvosok megnyugtatták őket, hogy a súlya rendben van. Csakhogy a lányuk, aki ráadásul még beszélni sem tudott, messze nem volt jól. 

Valójában a nyolc évig tartó, szigorúan korlátozó étrend olyan mértékű tápanyaghiányt okozott a szervezetében, hogy megvakult és majdnem belehalt. Amikor az egyébként sportos Bella 12 éves lett, elkezdett nekimenni dolgoknak. Aztán egy szörnyű napon az anyja ájultan találta az otthonukban. Bellát kórházba szállították, ahol a mentősök és orvosoknak sikerült megmenteni az életét, de a látását elveszítette. 

„Olyan szintű A-vitamin hiánya volt, mint amilyet a harmadik világbeli embereknél látnak. De mi hiába mondtuk el újra és újra az orvosoknak, hogy aggódtunk Bella egészségéért a korlátozott étrendje miatt. Az általa fogyasztott ételek meglehetősen magas kalóriatartalmúak, így a súlyát mindig is elfogadhatónak tartották, pedig kétségbeejtően beteg volt” – mesélte az összetört édesapa. 

A most 16 éves Bellának egy kevéssé ismert, de potenciálisan veszélyes étkezési rendellenessége van, az ARFID (avoidant/restrictive food intake disorder). A betegségben szenvedők, akik lehetnek felnőttek és fiatalok is, erősen korlátozzák az általuk fogyasztható ételek fajtáit.

„A megvakulása megelőzhető lett volna, ha az evészavarát kezdettől fogva komolyan veszik” – tette hozzá elkeseredetten Dave, aki azóta petíciót nyújtottak be a NICE iránymutatásainak megváltoztatásáért, hogy az étkezési zavarral küzdő autista gyermekeket átfogóan vizsgálják a táplálkozási hiányosságokra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek