Átverés

Elképesztő csalás: szintet léptek az átverésben - így tudod megvédeni magadat!

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.10.03. 09:00

Rengetegen figyelmeztetik egymást az interneten, hogy újabb aljas trükkel próbálkoznak az adathalászok. Nemrég egy édesanya riadóztatott a Facebookon, hogy kis híján csalás áldozata lett.

Szinte megszámlálhatatlan, hányféle adathalász módszert eszeltek már ki a hackerek, hogy megkaparintsák mások féltve őrzött adatait. Könnyedén feltörhetik a telefonodat, üzenettel bombázhatnak a Messengeren, vagy épp chatbot segítségével törhetnek be az online teredbe – a csalás tárháza végtelen, nemrég pedig szintet léptek a hackerek!

csalás
A csalás miatt bármelyikünknek az adatai veszélyben lehetnek / Fotó: Képünk illusztráció / Unsplash

Így kezdődik a csalás

Bárki veszélyben lehet a legújabb csalási módszer miatt. Ha nem szúrod ki időben, hogy mivel állsz szemben, egy SMS elég hozzá, hogy a személyes adataid és a pénzed is bűnöző kezére kerüljön. A családok a Facebookon riadóztatnak az újabb csalás miatt, amely elsőre hihetőnek tűnik, ám a háttérben egy adatokra szomjazó bűnöző áll.

A csalás az interneten egyre több embert érint, legutóbb, szeptember 10-én egy anyuka a közösségi oldalán üzent az ismerőseinek, hogy legyenek óvatosak, mert valaki a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásra akarja átcsábítani az áldozatait. V. Orsolyának és a párjának is a telefonjára érkezett egy üzenet, amely elsőre hihetőnek tűnt: mindkettőjüknek úgy fogalmazott az adathalász, mintha a gyerekük lenne!

Szia, anya! Van egy új számom, küldj üzenetet WhatsAppon

- kérlelte a csaló, majd megadta a hamis telefonszámot is, amivel átcsábította volna az áldozatát. 

Az adathalász családtagnak adja ki magát /
Az adathalász családtagnak adja ki magát / Fotó: Bors olvasó

Nem jött be a trükk

Bár elsőre hihetőnek tűnt Orsolyáéknak az üzenet, az adathalász végül hoppon maradt.

- Tényleg hihető volt az üzenet, mert ugye a páromat a fiai apának, a lányom engem anyának szólít. De óvatos vagyok! A kedvesem mindig szól nekem, ha kap valami fura értesítést. Akkor is írt nekem, és a gyerekekkel közös Messenger-csoportban is utánajártunk, hogy megváltozott-e valamelyikük telefonszáma. Persze nem! - mondta a Borsnak Orsolya, aki azzal zárta szavait: sajnos még mindig sokan bedőlnek az ilyenféle üzeneteknek. A mostani trükk pedig azért veszélyesebb a többinél, mert gyerekeknek adják ki magukat az adathalászok. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek