Fertőzés

Elsápadtak az orvosok: megállíthatatlan a láthatatlan gyilkos, agyevő amőba szedi sorra áldozatait

Bors

Létrehozva: 2024.10.16. 19:30

A láthatatlan gyilkos egyre több embert fertőz meg, azonban a túlélési esélyek jobbak lehetnek, mint azt eddig hittük.

Indiában, Kerala államban korábban soha nem tapasztalt mértékben fordulnak elő agyevő amőbás esetek. 2024-ben eddig 29 esetet jelentettek, amelyek közül öt halálos kimenetelű volt. 

Bár az esetszám nő, az állami egészségügyi minisztérium a halálozási arányt 26 százalékra becsüli, ami lényegesen alacsonyabb a globális 97 százaléknál. A Naegleria fowleri nevű amőba, mely többnyire a meleg édesvizekben található meg, agyvelő- és agyhártyagyulladást okoz. Akkor fertőz, amikor az orron keresztül bejut a szervezetbe, ezért a fürdőzés során érdemes a fejez a víz fölött tartani, gyermekek esetén pedig orrcsipeszt használni.

Most közölték a hírt, hogy Keralában a fertőzés halálozási arányát 26 százalékra becsülik, ami jelentősen alacsonyabb a globális 97 százaléknál. Ez annak ellenére van így, hogy az esetek száma azonban megugrott. 2016 és 2023 között mindössze nyolc esetet regisztráltak, míg idén már 29-et - írja az indianexpress.com.

A legutóbbi haláleset szeptember 22-én történt Keralában, akkor egy 38 éves férfi vesztette életét. Az év folyamán több más tragikus esetet is jelentettek, köztük egy 12 éves fiú és egy 5 éves lány amőbafertőzését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek