Csillaghullás

Ki ne hagyd ezt a két elképesztő égi jelenséget: 80 ezer évente fordul elő

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.10.20.

Ha az éjszakai égbolt elvarázsol, most igazán ritka égi jelenséget láthatsz rajta. Az elmúlt időszakban bizony szinte már lubickolunk a hullócsillagokban, ráadásul most egy brutális csillagzáporban is gyönyörködhetsz.

Idén bővelkedünk a csillagászati jelenségekben, hiszen az őszi csillageső mellett egy ritka közelségbe kerülő telihold, vagyis Szuperhold és egy 80 ezer évente feltűnő üstököst is megcsodálhattunk a napokban. Ám az égi parádénak még mindig nincs vége. Sokak szerint a Tsuchinshan-ATLAS üstökös vasárnap, október 20-án este elképesztő fényességgel ragyog fel az éjszakai égbolton, amit másnap, október 21-én a világegyetem egy igazi tűzijátékkal koronáz meg csillaghullás képében. Ha eddig nem szeretted a hullócsillagokat, most biztosan meg fogod.

hullócsillag
Óránként akár 24-30 hullócsillagot is elcsíphetsz Fotó: pexels.com

Hullócsillag vagy csillaghullás

Bár már több mint egy hete szabad szemmel is megfigyelhető a 80 ezer évente feltűnő Tsuchinshan-ATLAS üstökös, a szakemberek szerint október 20-a 19 óra lesz a legalkalmasabb az észlelésére. Ha látni szeretnéd az üstököst, a nyugati égbolton kell keresned. Azért a legalkalmasabb a 19 óra, mert a Hold csak 19 óra 10 perckor bukkan fel a keleti horizonton, ezért rövid ideig holdfénymentes, sötét éjszakán gyönyörködhetünk az év eddigi legfényesebb kométájában.

Jön a csillagzápor

A Föld egészen november 7-éig az Orionidák meteorraj törmelékfelhőjén keresztül halad pályája során, így ebben az időszakban rengeteg hullócsillagot láthat az, aki jókor és jó helyen keresi azokat. Ám ha ennél konkrétabbra vágysz, október 21-e lesz a te napod, ugyanis ezen a napon jár csúcsra az Orionidák meteorraj, melynek köszönhetően óránként akár 25-30 hullócsillagot is láthatsz.

hullócsillag
Minél sötétebb körülötted az égbolt, annál több hullócsillag eshet le előtted Fotó: pexels.com

Így kutasd az eget

Ha sok hullócsillagot szeretnél levadászni ezen a napon, nincs más dolgod, mint egy várostól távol eső helyre látogatni, ahol kicsi a fényszennyezés. Ez október 21-én azért is különösen fontos, mert az Orionidák meteorraj maximumának észlelését nehezíti a fogyó Hold fényessége, ugyanis csak néhány napja, október 17-én volt telihold. Persze aggodalomra semmi ok. Kis szerencsével és egy jól megválasztott helyszínnel ezen a napon akár 25-30 hullócsillagot is levadászhatsz egy óra alatt, különösen ha akkor keresed, amikor még nem tűnt fel a Hold a horizonton.

Valóban a Földre hullanak a csillagok?

A hullócsillagok kő- és pordarabok, azaz meteoroidok, amelyek különböző méretűek. Ezek a világűr méretéhez képest apró, fénysebességgel száguldó darabok összeütközve a Föld légkörével felizzanak és elpárolognak. A légkörbe csapódás fölhevíti a levegőt, amitől az fényleni kezd. Ezt látjuk mi csillaghullásnak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek