Hurrikán

„Szomorú dolgokat láttunk” - másokon segít a magyar család Floridában a hurrikán után

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.10.11. 15:50

Hurrikán időszakban nemcsak a hatalmas szél jelent óriási kockázatot, hanem az iszonyatos erejű szél által felkorbácsolt óceán és a brutális esőzés is. Bár Dóráék háza komoly károk nélkül megúszta a Milton hurrikán tombolását, körülöttük sokan kerültek bajba.

A Milton hurrikán szerda este 8 óra 30 perckor ért partot Siesta Key-nél, ami nagyjából 115 kilométerre van Tampától, így az amerikai nagyváros komoly károk nélkül vészelte át a rettegett hurrikánt. Dóra és párja a Tampa öbölben él, de még így is megtapasztalták a hurrikán erejét, és azt a pusztítást, amire képes.

hurrikán
Dóráék környékén sokak házát elöntötte a hurrikán / Fotó: olvasói

Mi itthon vészeltük át a Milton hurrikánt, ugyanis az előrejelzések azt mutatták, hogy mégsem lesz annyira erős. Persze mindig fel kell készülni a legrosszabbra is

– kezdett bele történetükbe Dóra, aki párjával együtt már napokkal ezelőtt felkészült a vészhelyzetre: víz, tartós élelmiszer, áram-generátor, feltöltött elektronikai eszközök, gyertyák, elemek, fürdés, wc leöntése miatt vízzel feltöltött kádak és kukák, lefagyasztott jégakkuk, hogy a hűtő minél tovább hideg maradjon, ha elmenne az áram.

Egy éve élünk itt és ez volt az első komolyabb viharunk. Szerencsére jól vizsgázott a kőből épült házikó, amelyen hurrikán álló két rétegű üvegablakok vannak

– sorolja a biztonsági intézkedéseket Dóra, aki azt is elárulta, hogy az amerikai házak gyenge pontja általában a garázs, így autójukat egy védett gépkocsitárolóban helyezték el. Dóra szerint akkor tud az ember nyugodt maradni, ha felkészül a viharra. Mivel a fiatal pár mindent megtett a biztonságuk érdekében, bizakodóan várták a hurrikánt.

hurrikán
Dóráék háza megúszta, így a közösség többi tagjának segítenek / Fotó: olvasói

Mikor ideért, szakadni kezdett az eső és nagyon erős széllökések voltak. A szél folyamatosan erős volt, de voltak benne erősebb szélhullámok, amik ijesztőek voltak

– mesélte lapunknak Dóra, aki azt is hozzátette, hogy a vihar közeledtekor nem tapasztalt pánikot. Itt, ahol az emberek hozzá vannak szokva a hasonló vészhelyzetekhez, nem tolakodnak, nem rohannak és az utakon sem türelmetlenkednek. Az itt lakók egyszerűen csak teszik a dolgukat, hiszen tudják, mit kell tenniük ahhoz, hogy a házuk és a családjuk is biztonságban legyen. Ha valaki készen van a saját házával, máris azt lesi, miben tudna segíteni a közösség többi tagjának.

Nagyon szomorú volt a látvány a vihar után. Szinte valószínűtlen, hogy nálunk semmi nem történt, miközben néhány perc autózás után már szomorú dolgokat láttunk. Rengeteg ismerősünk házát árasztotta el a víz, ami az öbölből jött. Valakinél bokáig ért a víz, valakinél derékig, attól függően, hogy mennyire lakik közel vízhez

- emlékezett vissza a látványra Dóra, aki párjával együtt most a bajba jutott ismerősökön segít. Maga az árvíz nem tartott sokáig, ám a munka, amit magával hozott, még hetekig, akár hónapokig is eltarthat. Szerencsére a hurrikán szezon véget ért, így Dóra és párja abban bízik, ebben a szezonban már nem jön újabb ítéletidő, és az otthonokat, épületeket végre újjá lehet építeni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek