Közel-Kelet

Megszólaltak a légvédelmi szirénák: Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki Izrael ellen

Létrehozva: 2024.10.01.

Irán ballisztikus rakéták sorozatát lőtte ki Izraelre kedden, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért - közölte az izraeli hadsereg, amely időközben tudatta, hogy a veszély átmenetileg elmúlt, és az emberek elhagyhatják az óvóhelyeket.

Korábban légiriadó-szirénák és robbanások hangját lehetett hallani Jeruzsálemben és a Jordán-folyó völgye felett, miután az izraeli hatóságok felszólították a lakosságot, hogy vonuljon az óvóhelyekre. Az izraeli katonai rádió közlése szerint Irán csaknem kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre. Izrael, Irak és Jordánia is haladéktalanul felfüggesztette a légi közlekedést légterében – írja az MTI.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője komolynak nevezte az iráni rakétatámadást, és leszögezte, hogy ennek következményei lesznek. Hozzátette, hogy nincs tudomása áldozatokról, de volt néhány becsapódás az ország központi, illetve déli részén.

Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban azt közölte, hogy több tucat rakétát indítottak Izrael felé megtorlásul Abbász Nilforusán, az iráni Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető és Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolása miatt.

iráni rakétatámadás Izrael ellen
200 rakétát lőttek ki az irániak  Fotó: AFP

Az Iszlám Köztársaság elitalakulata egyben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza "még pusztítóbb lesz".

Az iráni ENSZ-képviselet X közösségi oldalán terrorista cselekményekre adott törvényes, észszerű és legitim válasznak nevezte a rakétacsapásokat Izraellel szemben. "Amennyiben a cionista rezsim válaszolni merne, vagy további rosszindulatú cselekményeket követne el, az pusztító választ vonna maga után. A régió államainak és a cionisták támogatóinak azt tanácsoljuk, hogy hagyják magára a rezsimet" – tette hozzá.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője adta az utasítást a rakétacsapásra. Hozzáfűzte, hogy Irán teljességgel felkészült az esetleges válaszcsapásra.

Az iráni illetékes szerint Hamenei biztonságos helyen tartózkodik, mióta Izrael a múlt héten végzett a Hezbollah vezetőjével Bejrútban.

Joe Biden amerikai elnök az X-en közölte: az Egyesült Államok kész segíteni Izraelnek, hogy megvédje magát az iráni rakétacsapásokkal szemben. Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pedig azt közölte, hogy Biden arra utasította az amerikai hadsereget, segítsen az Izraelre kilőtt rakéták lelövésében.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a közel-keleti konfliktus kiszélesedését. "Ennek véget kell vetni. Teljes mértékben szükségünk van egy tűzszünetre" – tette hozzá.

Szijjártó Péter: jól vannak a tel-avivi nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik

"Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót; a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak" – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedd este.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek