Egészség

Ha ezeket a tüneteket észleled, azonnal idd meg ezt!

B. V.

Létrehozva: 2024.10.22. 14:00

A testünk jelzi, ha szervezetünk eletktrolitszintje túl alacsony.

Évszázadokig bevett szokás volt, hogy ha valaki szomjas vagy hidratálni szeretne, akkor vizet iszik. Nos, a Z generáció kitalálta, igazából a víz nem megfelelő arra, hogy hosszú időn ellása ezt a feladatatot. Épp ezért egy TikTokker, @chloelavino most elárulta, mit is kell inni reggelente, ami még a kávénál is jobb, sőt még hosszú órákon át kellően hidratál is. 

A víz nem hirdratál eléggé? Fotó: Pexels

Videóját megnézve pedig egy dologra jön rá az ember: semmi újat nem fedezett fel, csupán elektrolitokat rakott a vízbe. Az elektrolitok természetes formában a vérben is megtalálhatóak, de táplálékkiegészítőként is megtalálhatjuk őket. Az elektrolitok igazából só és olyan egyéb ásványi anyagok egyvelege, mint a klorid, nátrium, kálium és a hidrogénkarbonát. Épp ezért étkezés és ivás közben is a szervezetünkbe jutattjuk őket, majd a felesleges elektroliktokat a szervezet ezt követően a vesénken keresztül megszűri. De mivel izzadással is elektrolit "vesztés" jön létre, nem árt pótolni azt néha.

De szükség is van rá? A válasz szakértők és táplálkozási tanácsadók szerint a nem, nem igazán:

A legtöbb ember számára a víz ivás napközben bőven elég a hirdatálási szükségleteik kielégítéséhez. Ez természetesen egy kiegyensúlyott, elektrolitban gazdag étkezés és gyenge fizikai aktivítás során van így

 - közölte Edward Mather szakértő hozzátéve, hogy épp ezért a gyakori edzés vagy egy hosszabb betegség után bizony jól jöhet az elektrolitpótlás, amit a szervezetünk is jelez, írja az UNILAD.

De honnan tudjuk, hogy alacsony az elektrolit szintünk? Mutatjuk!

  1. Könnyen dühre kapunk, zavartak vagyunk.
  2.  Szorulásunk, székrekedésünk vagy épp állandó hasmenésünk van.
  3.  Állandóan kimerültek vagyunk.
  4.  Állandóan fáj a fejünk.
  5.  Túl gyorsan vagy szabályozatlanul ver a szívünk.
  6.  Izomgörcsök, izomrángások vagy épp hirtelen izomgyengeség lép fel.
  7.  Állandó hányinger.
  8.  Zsibbadó érzés a végtagokban, lábujjakban.
@chloelavin0 Morning electrolytes always 💗 #electrolytes #nutrition @HIGH5SportsNutrition #nutritiontips ♬ original sound - sp33dsongsx

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek