Mint mindennek, úgy ennek is megvannak a maga szabályai.
Nemcsak a királyi családnak muszáj protokollok között leélnie az életét, hanem a hétköznapokban is vannak olyan illemszabályok, amiket érdemes betartani. Ilyen például az, hogy nem beszélünk teli szájjal, vagy hogy nem vágunk a másik szavába. De ha maradnánk az étkezés témakörénél, akkor kezdhetjük például azzal, hogy az már szinte egy külön etikett: evőeszközhasználat, azt, hogyan helyezd a tányérra...
Egy etikettszakértő, Julie Lamber-Burnet ennek kapcsán pedig most elárulta, van egy alapszabály, amit nem sokan ismernek: ez pedig a kenyérfogyasztás étteremben, eseményeken. A Sydney School of Protocol alapítója kiemelte, hogy az első és legfontosabb, hogy a kis kosárban kapott pékterméket tilos késsel tovább szeletelni vagy felszeletelni, és harapni sem ildomos azt.
De akkor, hogyan is illik elfogyasztani a kapott kenyeret? Nos, a válasz erre az, hogy a tányérunk felett úgy, hogy apró falatokra törjük vagy tépjük azt étkezés közben. Ha pedig azt vajazni kellene, akkor azt nem a levegőben kézben tartva kell tenni, hanem a tányérra rakva, ott kenőkést használva, amit után tilos visszarakni a közös vajtartóhoz, ha van olyan.
De nem ez az egyetlen tanácsa:
A szakértő figyelmeztet, hogy nemcsak evés közben tilos beszélni, hanem akkor is, amikor a kezünkben fogjuk az evőeszközöket vagy a poharat. Legyen szó akár csak a kenyér megvajazásáról, az illem úgy kívánja, hogy a művelet közben ne társalogjunk
- írja a Mindmegette.