Baktérium

"Lebénultam, miután megettem egy pulykás szendvicset"

K.B.

Létrehozva: 2024.10.23. 15:00

Egyre nagyobb gondot okoznak a szennyezett élelmiszerek.

Megrázó statisztikát tett közzé az amerikai Élelmiszer Biztonsági Hatóság, a szervezet ugyanis arról számolt be a sajtónak, hogy csak októberben már legalább 8 különböző terméket kellett visszahívniuk a boltok polcairól, mert az élelmiszerek listeria baktériumokkal voltak fertőzöttek. Ez a baktérium az élelmiszerekbe kerülve súlyos betegséget okozhat. Bár a legtöbb egészséges ember tünet nélkül átvészelheti az úgynevezett liszterózist, a legyengült immunrendszerű emberek, például a csecsemők, várandós nők, vagy idősek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Így járt egy 86 éves nyugdíjas is, Michael Silberman, aki az év elején megfertőződött a listeria vírussal egy pulykás szendvics miatt, majd agyödémát kapott.

baktérium vírus
A listeria baktérium súlyos betegséghez vezethet egy legyengült immunrendszerű ember esetében /Fotó: Illusztráció/Pexel

A DailyMail számolt be Michael esetéről, aki szennyezett élelmiszert vásárolt a boltban. A férfi még januárban evett egy pulykás szendvicset, amely később a visszahívott termékek sorsára jutott. Ez azonban már nem segített a nyugdíjason, aki időlegesen lebénult a baktériumtól, agyödémát kapott. Miután az orvosok megmentették az életét, nagy nehezen lábra állt, de már csak járókerettel képes közlekedni. Ráadásul Michael ápolta a betegsége előtt az ízületi gyulladással küzdő feleségét, de jelenlegi helyzetében már nem tud gondoskodni róla.

A férfi beperelte az élelmiszergyártó céget, amely egy életre megnyomorította

 - írja a lap. A portál arról is beszámolt, hogy a világszintű élelmiszer-ellátás már akkorára duzzadt, hogy egyre nő a száma a szennyezett élelmiszereknek, ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy egy ekkora szállítási lánc során ne kerüljön valahol baktérium a termékekre.

Hogyan vedd észre, ha baj van

A lap arról is írt, hogy milyen tünetekkel jár a liszterózis. Általában influenzaszerű tünetekkel, lázzal, izomfájdalmakkal, vagy hányingerrel kezdődik, majd hányással és hasmenéssel folytatódik. Egyesek akár heteken vagy hónapokon keresztül is rosszul érezhetik magukat. Ez azért van, mert a baktérium vízben, vagy tisztítószerekben akár lappangani is képes. Súlyosabb esetekben a liszterózis zavartságot, szédülést, egyensúlyvesztést, vagy akár görcsöket is okozhat, legrosszabb esetben pedig átterjedhet a központi idegrendszerre és hatással lehet az agyra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek