Pecarovat

Levonult a dunai árhullám, de mi lesz a halakkal?

Létrehozva: 2024.10.04. 11:00

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent a dunai halak számára az áradás, de leginkább a levonuló víz.

A mostani áradás után nagyon gyors volt a víz visszavonulása, és a halak egy része kint fog rekedni. Azért is fog kint maradni, mert megjött az árvíz után az enyhébb idő - fogalmazott a Borsnak Lévai Ferenc. 

Busa-Levai Ferenc-14-CZ
Lévai Ferenc elárulta, mit okoz az áradás a halaknak Fotó: Bors

Az ártereken egy picivel melegebb a víz, és azok a halak, például a ponty – nem kedveli a gyorsan áramló, futó vizeket, hanem a felmelegedő, csendesebb vizeket szereti –, és a keszegfélék egy része is kint fog maradni, míg a süllő és a harcsa vissza fog húzódni.

Az áramlást kedvelő, reofil halfajok – ilyen a legtöbb keszegféle, a márna, a paduc, a domolykó, és a balin –, ahogy megérzik az apadást, azonnal „rohannak” is vissza.

Carp,Under,Water
Sok hal élvezi az áradást, hiszen ilyenkor bőséges a táplálék

Tehát lesz egy kint maradás az árterekben, nem az ivadék fog kint maradni, hanem inkább azok a szökevény halak, pontyfélék, amelyek már eleve tógazdaságban éltek, és csak betelepítették a Dunába, és amelyek kedvelik a lassú állóvizeket.

A gyors apadás azt jelenti, hogy nem „futnak” vissza ezek a halak, megijednek tőle és egy része dekkolódik. Ezekre a halakra a szakembereknek oda kell figyelni, hogy ne pusztuljanak el.

Ami a többieket illeti, köszönik szépen, tetszett nekik az áradás, hiszen ilyenkor terített asztal minden elöntött terület. Gondoljunk csak bele, hogy micsoda élet van a talajban, giliszták, rovarok, rovarlárvák, hangyák, csigák menekülnek a víz elől, de általában nem érik el a szárazföldet, és ilyenkor a halak, a legöregebb nagy márnák is „kirohannak” és degeszre eszik magukat pár nap alatt. Ez egy olyan terített svédasztal a számukra, ami csak áradáskor jön létre és ez a mostani a téli felkészülésékükre is jó hatással volt.

Wild,Carp,Under,Water
Főlega pontyokra jelent veszélyt az apadás

Az áradásnak a jótékony hatása lehet még az, hogy a vele érkező iszap és nagyobb hordaléktömeg a parti galériát egy kicsit megtrágyázza, így a parti vegetáció jobban, gyorsabban fog felnőni jövőre, így jó ívási aljzatot fog teremteni. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek