FELFEDEZÉS

Óriási felfedezés: megoldódott a Stonehenge köveinek rejtélye

H. M.

Létrehozva: 2024.10.17. 11:30

Nagy előrelépés történt a rejtélyes kövek ügyében. A Stonehenge évszázadokat óta mozgatja az emberek fantáziáját.

Micsoda áttörés: David Nash professzor tanulmányának köszönhetően úgy tűnik, megfejtették a Stonehenge hatalmas szaruszikláit övező rejtélyt!

A Stonehenge Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb látványossága (Képünk illusztráció – Fotó: Pexels/Samuel Wölfl)

A Stonehenge-kutatás

A modern technológiának hála a kutatók megdöbbentő történelmi felfedezésekre jutottak az elmúlt évtizedekben, többek között megtalálták Kolumbusz Kristóf maradványait, egy számológépet, amely a holdfogyatkozást napra pontosan képes kiszámítani és az egyiptomi piramisokban rejlő titkokat. Ezek a felfedezések átformálják a történelemről alkotott képet. A kulcsfontosságú kutatás sarokpontja az 1950-es évekbeli Stonehenge felújítása során vett minta, amely feltárta, hogy a kolosszális szarszénkövek West Woods-ból származnak, míg a kisebb „kékkövek” a walesi Preseli Hillsből. Az alapanyagok i. e. 2500 körülre tehetőek. 
A homokkőtömbök, amelyek jelentős időt töltöttek Floridában, végül visszakerültek az English Heritage-hez, ami arra késztette a Brit Akadémiát, hogy támogassa Nash professzor kutatását Stonehenge titkainak feltárásában. A kormeghatározáson kívül a fontosabb szempont az lenne a kutatásban, hogy az alapanyagok útvonalát vissza tudják fejteni.

„Igazán izgalmas volt a 21. századi tudomány segítségével közelebb kerülni a múlt megértéséhez, és végre választ adni egy olyan kérdésre, amelyet a régészek évszázadok óta vitatnak”

– mondta David Nash, akinek szavait a Mirror idézte.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek