Koffein

Fontos közleményt adott ki a NÉBIH az energiaitalokkal kapcsolatban

B. V.

Létrehozva: 2024.10.22. 11:15

Ezt az értéket nem szabad túllépni, ha nem akarunk bajt magunknak.

Állandó vita, hogy hány mg koffeint fogyaszthat maximum egy felnőtt és, hogy egyáltalán szabad-e energiatalt inni. Nos, most a NÉBIH mindkettő kérdés végére pontot tett. Ennek pedig a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) rendkívül örül, miután NÉBIH legfrissebb átfogó vizsgálatának eredményei azt igazolták, hogy az energiaitalokkal kapcsolatban biztonsági probléma nem merült fel.

vízforraló, konyha, kávéfőző
Kiderült, ennyi koffeint ihat maximum naponta egy egészséges felnőtt. Fotó: Pexels 

A NÉBIH szakemberei legújabb kutatások során a hazai energiaitalokat ellenőrizte. Azok összetevőit, koffeintartalmát, termékjelöléseit és azon apróbetűs részeit, amire a fogyasztók nem biztos, hogy fókuszálnak. Ennek kapcsán pedig közölték, hogy jelenleg egy tesztelt energiaital sem éri el a dobozonkénti 200 mg koffeint, ami az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közlése szerint az egyszerre bevihető legmagasabb koffein mennyiség az egészséges szervezet számára, írja a NÉBIH oldala.

Az is kiderült ennek említése kapcsán, hogy egy ember egy nap maximum 400 mg koffeint fogyaszthat biztonsággal, ez pedig kb. 5 doboz 250 ml űrtartalmú energiatalnak felel meg. Fontos azonban hangsúlyozni, az energiaitalok felnőtteknek készülnek, de alapvető, hogy gyermekeknek semmilyen koffeint tartaltalmú ital nem ajánlott. Így kávé, energiaital és kóla sem. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek