Október 6.

Nemzeti gyásznap az aradi vértanúk emlékére: miért volt tiltott ünnep október 6.?

Bors

Létrehozva: 2024.10.06. 09:38

Módosítva: 2024.10.06. 09:39

175 éve végezték ki magyar szabadságharc hőseit.

Azt szinte mindenki tudja, hogy október 6-án a 13 aradi vértanúra emlékezünk. Azt viszont már kevesen, hogy miért pont őket végezték ki, és hogy rajtuk kívül más is életét vesztette ezen a napon. Ezt érdemes tudni 1849. október 6-áról!

aradi vértanúk szobrai
Az aradi vértanúk emlékműve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán. Fotó: Máté Péter / Mediaworks Archívum

Ez történt dióhéjban október 6-án

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án 13 honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhalálukkal egy napon végezték ki Magyarország első miniszterelnökét is Budapesten.

Ők voltak az aradi 13-ak

Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézićh Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes.

Eleinte tilos volt megemlékezni róluk

A megtorlást követő évtizedben titkos megemlékezéseket tartottak az évfordulón, az 1867-es kiegyezést követően a tiszteletadás formális keretek közé kerülhetett, bár még óvatosan kezelték az osztrák–magyar együttműködés érdekében. Az I. világháború után tovább nőtt az emléknap jelentősége. A kommunista időszakban sem tiltották be, de nem volt állami ünnep, az iskolákban és az újságokban azonban megemlékeztek a vértanúkról.

További részletek a Ripost cikkében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek