Óraátállítás

Óraátállítás 2024: Kiderült, megszüntetnék-e a magyarok, és melyik időszámítást kedvelik jobban

K. D. R.

Létrehozva: 2024.10.26. 20:00

Kíváncsiak voltunk az olvasóink véleményére. Az óraátállítás 2024 októberében éppen most, 27-én, vasárnap hajnalban lesz esedékes.

Az óraátállítás 2024 októberében éppen most, vasárnap hajnalban lesz aktuális. Ha nem tudnánk magunktól, a természet már akkor is jelezné, hiszen egyre nyomasztóbb sötétben kelni és a Nap is egyre hamarabb megy le. Ezért, hogy jobban illeszkedjen a bioritmusunk a Nap mozgásához, ismét át kell állítanunk az órákat. Október 27-én, vasárnap hajnalban, 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az óráinkat, ezzel pedig kezdetét veszi a téli időszámítás. 

óraátállítás 2024
Az óraátállítás 2024 októberében éppen most lesz aktuális / Fotó: Pixabay (Illusztráció)

Óraátállítás 2024: elege lett a magyaroknak

A téli időszámítás bája, hogy nagyon könnyű megszokni, hiszen „egy órával többet aludhatunk", legalábbis ez első nap. A rossz benne viszont az, hogy hamarabb sötétedik, így a munkából már sötétben fogunk hazaérni, ami nem segít éppen kilábalni az őszi depresszióból. Mára már annyira megszokták az emberek, hogy ide-oda tekergetik az órát, hogy el is felejtjük melyik az eredeti időszámításunk. Pedig éppen a téli az, ami most is következik. 

Magyarország 1980-ban vezette be – ismét – a nyári időszámítást, elsősorban gazdasági, energiatakarékossági szempontokat mérlegelve. Addig a télit használtuk, tehát október utolsó vasárnapján valójában az eredeti időnkbe lépünk vissza. Most, hogy ismét eljött az ideje a mutatók hátra tekerésének megkérdeztük olvasóinkat, hogy őt mit szólnak hozzá. Meglepő választ kaptunk: a legtöbben eltörölnék az óraátállítást.

Azonnal eltörölném, ha lehetne

Állítsák vissza és hagyják békén az időt!

Azt kell vissza állítani, ami volt. Megint csak beleavatkoztunk valamibe amibe nem kellett volna.

Legszívesebben eltörölném és már most sem állítanám át, maradna ez az idő!

– Jó ideje beszélnek róla, hogy az lesz az utolsó! Még mindig állítgatni kell. Véleményem: töröljék el az óraátállítást. 

Abba kéne már ezt hagyni, az emberek szervezetét ezzel is rontják! Egy hét még átáll az ember 

– hangsúlyozták olvasóink, akik szinte mind egyetértenek abban, hogy töröljék el az óraátállítást. De abban már kisebb az egyetértés, hogy melyik időszámítás maradjon. Sokan a télit tartanák meg, mondván, hogy ez az eredeti, a mi időnk, de a másik tábor pont, hogy a nyárit preferálja, hiszen ki akarná, hogy nyáron is hamar sötétedjen és már hajnali 3-kor világos legyen? Olvasóink közül többen inkább a nyári időszámítás megtartására voksolnak. A vitát nehéz eldönteni, talán éppen ezért is nem lépett még érvénybe mind a mai napig az óraátállítások megszüntetése.

Az óraátállítás komoly hatással lesz a szervezetünkre. Kiderült, milyen mértéken!
Sokan eltörölnék az óraátállítást, de abban nem értenek egyet az emberek, hogy melyik időszámítás maradjon / Fotó: Zephyr_p / Képünk illusztráció: Shutterstock 

Ezért állítjuk át valójában az órákat

Eredetileg, míg mezőgazdasággal foglalkoztak az emberek, természetes volt, hogy nincs szükség óraátállításra. Az emberek a Nappal együtt keltek, majd amikor az nyugovóra tért, ők is bementek a földekről. A városiasodással és iparosodással azonban egyre több gondot okozott a Nap mozgása, így takarékoskodási szempontok miatt behozták a nyári időszámítást, hogy minél kevesebb áramot fogyasszunk az évben. Az országok közül elsőként a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be a két birodalomban. A második világháború után azonban a nyári időszámítás használata sok országban szünetelt, Európában 1966 és 1981 között kezdték újra alkalmazni. Ma már világszerte több mint 70 ország csinálja minden év márciusában és októberében. A kérdés csak az, hogy vajon meddig? Hiszen az Unióban 2018 óta vitatkoznak arról, hogy eltöröljék-e a kötelező óraátállítást

Az ukránoknak idén ez volt az utolsó, ők már döntöttek róla, hogy eltörik: 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek