Fáradékonyság

„Felborul a belső óránk” – ezek a téli időszámítás rémisztő következményei

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.10.26. 09:30

Nem kis próbatétel elé állítja az embereket a téli időszámítás kezdete. Az óraátállítás a legtöbbünket testileg és lelkileg is megvisel. Parák András pszichológus szerint néhány ügyes trükkel hozzáigazíthatjuk a változáshoz a biológiai ketyegőnket.

Már nem kell sokat aludni, és hamarosan újra szembe kell nézzünk az óraátállítás nehézségeivel. A nyári időszámítás október 27-én véget, és megint a téli veszi kezdetét. Ilyenkor rövidebbé válnak a nappalok, és hosszabbak lesznek az éjszakák. Az óraátállítás hatása, hogy a test bioritmusát rendesen felborítja, Parák András pszichológus szerint nem is kicsit!

óraátállítás
Meggyötri a szervezetet az óraátállítás Képünk illusztráció: Shutterstock 

Nyúz minket az óraátállítás

Ahogy az ismert, október 27-én, vasárnap hajnalban 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órát, ez pedig megterheli a testünket, a szakember szerint jetlagszerű hatást válthat ki.

Alapvetően a téli időszámítást jobban viseljük, mert egy órával többet alszunk. Viszont az ember életritmusát felborítja. Testileg és lelkileg is meggyötri az embereket. Úgy érezhetjük, mint a jetlegnél: napokig fáradtságot okoz. Hiába pihenjük ki magunkat óraszámban megfelelően, érezhetően valami nem stimmel ilyenkor.

 – kezdte el mondani a Borsnak Parák András.

A szakember rámutatott: több kutatás szerint a nyári időszámítás miatt megnőtt a szívinfarktusok száma, különösen a 60-65 éves korosztálynál. A téli időszámítás során viszont kicsivel jobbak a mutatók.

„Próbáljunk lelassulni”

Az óraátállítás 4-7 napig legyűrheti a szervezetünket, és akár veszélyes is lehet: a többi között nőhet a munkahelyi és közlekedési balesetek száma, a munkakedv és motivációnk pedig csökkenhet. Parák András szerint több lehetőség is van arra, hogy át tudjuk vészelni az állítás mellékhatásait, és megelőzzük a bajt.

- Koncentrációs zavart idézhet elő az átállítás. Előbb leszünk éberek, korábban leszünk álmosak. Fáradékonyság, ingerlékenység is felmerülhet, amit ilyenkor ellensúlyoznunk kell, hiszen felborul a belső óránk. Rendszerben gondolkozzunk! Kövessük nyomon, hogyan reagálunk az átállításra. Próbáljunk lelassulni, több pihenést beiktatni, együnk többet, hogy energiaszintünk helyreálljon. A  szervezetünk így fel tudja venni a megváltozott ritmust – mutatott rá zárásként a pszichológus.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek