Néprajz

Orbán Viktor: mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük kultúránkat és hagyományainkat

Létrehozva: 2024.10.10. 13:36

Európa mai helyzetében mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük kultúránkat és hagyományainkat - mondta a miniszterelnök csütörtökön a Néprajzi Múzeum állandó kiállításának megnyitóján.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha egy nemzet elveszíti népi kultúráját, akkor elveszíti a képességét, hogy megítélje, mi a jó és mi a rossz, összezavarodik, nem tudja mi az, ami a kárára és mi az, ami a hasznára van.

"És akkor jönnek a zavaros eszmék, a fonákjára fordított igazságok, abszurd okoskodások, hogy például a család nem egy férfi és egy nő életközössége, hanem ötletszerű konfigurációk végtelen változata. Hogy a sokszínűség akkor is érték, ha bűnözést és terrort szül, vagy, hogy békében élhessünk, ezért folytatnunk kell egy reménytelen háborút" - fogalmazott. Hozzátette: hosszan sorolhatná még a "bosszantó és beteg agyszüleményeket".

Azt mondta: "adjunk hálát a Jóistennek", hogy nálunk még helyükön vannak a dolgok, még működik a józan ész, és fennáll a rend, ami a népi kultúrából átszivárog a mai életünkbe.

A Néprajzi Múzeum állandó kiállítását "újabb őrhelynek" nevezte, és hangsúlyozta: ezzel a magyarságot megtartó rendet erősítik.

A Városliget nemcsak egy közpark, hanem a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye is, amelyet a kormánynak kellett rendbetennie és megújítania - mondta még a megnyitón Orbán Viktor.

A kormányfő felidézte: 2022 májusában nyílt meg a Néprajzi Múzeum épülete. Az még a "nagy menetelés" időszaka volt, még a járványok, a háború, a szankciók és az infláció előtt - emlékeztetett.

Hozzátette: lassacskán túljutunk ezeken a bajokon. Persze a '25-'26-os év még a családok és kisvállalkozások rendbetételének éve lesz, de aztán megindulhatunk ismét a nagy dolgok felé, "ideje, hogy a tervezők ismét hegyezzék a ceruzájukat" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a mostani esemény szerves része az egész Városliget megújítását célzó erőfeszítéseiknek.

Évekkel ezelőtt a Liget botrányos állapotban volt, a főváros nem volt abban a helyzetben, vagy talán nem is akart javítani az állapotán, ezért a kormánynak kellett lépnie - idézte fel.

A kormány ezért elindította a Liget Budapest projektet, Európa egyik legjelentősebb, legnagyobb és legszínvonalasabb kulturális fejlesztését - jegyezte meg, hozzátéve: ráadásul ellenszélben csináltuk meg, de ezen már túlvagyunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek