Sajtótájékoztató

Orbán Viktor: Az Európai Unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben volt

Bors

Létrehozva: 2024.10.08. 14:45

Módosítva: 2024.10.08. 16:25

Kedden 14:30-tól Orbán Viktor miniszterelnök Gál Kinga EP-képviselővel nemzetközi sajtótájékoztatót tart Strasbourgban, ahol megadja az alaphangját a szerdai, az Európai Parlament várható vitának a magyar uniós elnökségről.

Súlyos konfliktusok a Közel-Keleten

Először is szeretném felidézni, hogy Magyarország július elsejétől tölti be ezt a tisztséget. 2011 után másodszor látjuk el ezt a feladatot, a második magyar elnökség, és én személyesen is másodszor vezetem ezt a munkát, és a harmadik időpontja is be van írva a naptáramba már. Hiszen fontos az optimizmus. Ahogy visszaemlékszem az első elnökség idejére - kezdte sajtótájékoztatón a miniszterelnök. Orbán Viktor továbbá közölte az is egy válságos időszak volt. Megvolt még az utóhatása a pénzügyi válságnak. Akkor kellett kezelni az arab tavasz következményeit, és a fukusimai katasztrófa következményeit is. Az sem volt tehát egy könnyű időszak - tette hozzá.  

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; GÁL Kinga
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) nemzetközi sajtótájékoztatót tart a magyar soros elnökség programjáról az Európai Parlament strasbourgi épületében 2024. október 8-án. Mellette Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke (b3) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (b) Fotó: Purger Tamás

De összefoglalóan mégis azt mondhatom önöknek, hogy az Unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben volt. Mit látunk ma? Először is Ukrajnában, vagyis Európában dúl egy háború. Súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten, amelynek érezzük a hatásait.

A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket öltött

Orbán Viktor elmondta, súlyos konfliktusok vannak Afrikában, aminek szintén érezzük a következményeit, és minden nemzetközi konfliktus ma az eszkaláció veszélyével fenyeget. A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket öltött. A biztonsági fenyegetések a schengeni térség megbénulásával és szétesésével fenyegetnek - tette hozzá.

Ha jól olvastam az önök híreit, akkor ma éppen a svédek jelentették be, hogy a schengeni szabad mozgás szabályait fölfüggesztik. 

A mi munkánknak a középpontjában az európai versenyképesség javítása áll

A miniszterelnök arról is szólt, hogy mindeközben migráció és háborús fenyegetések közben Európa folyamatosan veszít a globális versenyképességéből. Ezt nem a magyar elnökség mondja, hanem Mario Draghi mondja. Az ő jelentéséből idézek, Európát lassú agónia fenyegeti - tette hozzá. Orbán Viktor szerint Macron elnök úr néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy Európa meghalhat, mert kiszorul a piacairól.

Mario Draghihoz és Emmanuel Macronhoz képest én egy mérsékelt miniszterelnök vagyok. Magam is úgy látom, hogy az európai versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás, amivel szembe kell néznünk.

Ez volt tehát a helyzet, amiben a magyar elnökség folytatja a munkáját - tette hozzá.

Az a feladatom, hogy az Európai Parlamentbe bemutassam, hogy mit javasol Magyarország ebben a helyzetben.

A magyar álláspont szerint ezeken a bajokon csak akkor lehetünk úrrá, ha változtatunk. Tehát az Európai Uniónak változnia kell. És az elnökségünk munkájával ennek a változásnak akarunk a katalizátorai lenni - tette hozzá. A magyar elnökség az ország méreténél fogva problémákat vethet fel és tehet javaslatokat. Tehát nem vagyunk akkorák, mint a németek meg a franciák. Olyan súlyúak egy-egy próbát meg is tudnak oldani. Mi fölvetni tudunk problémákat, javaslatokat tudunk tenni, és az európai intézményeknek, soknak kell végül majd döntéseket hozniuk - mondta.

Ezek után szólt Orbán Viktor a magyar elnökség célkitűzéseiről. A mi munkánknak a középpontjában az európai versenyképesség javítása áll. A gazdasági növekedésünk immár két évtized óta tartósan lassúbb, mint az Egyesült Államoké vagy Kínáé.

Orbán Viktor az adminisztratív terhek csökkentését javasolja

Egy európai uniós vállalatnak kétszer-háromszor magasabb árat kell fizetni a villamos energiáért, mint egy amerikai vállalkozásnak, a földgázért pedig négyszer-ötször kell többet fizetnie - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a mi vállalataink, az európaiak feleannyit költenek a kutatásra és a fejlesztésre, mint az amerikaiak. 

És ehhez jönnek még a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, és bár értem, hogy van jó néhány olyan európai kormány, amely a népességfogyást migrációval akarja orvosolni, de még így sem jön ki a matek. A migráció sem képes pótolni a hiányzó meg nem született gyermekeket. Ez gazdaságilag azt jelenti, hogy ha mi versenyképesek akarunk lenni, akkor számolnunk kell azzal, hogy most először vagyunk abban a helyzetben, hogy az európai össztermék növekedését nem támogatja meg a munkaerő létszámának folyamatos növekedése, vagyis a gazdasági termelékenység javítása kétszer olyan fontos, mint korábban volt, mert a termelékenység javulásának meg kell haladnia az USA fejlődési ütemét. Ezért mi azt akarjuk elérni, hogy november 8-án Budapesten informális ülést tartanak az európai vezetők, akkor fogadjunk el egy új európai versenyképességi paktumot. 


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az intézményi ciklusnak az elején vagyunk, ötéves ciklus elején, és egy ilyen paktummal elkötelezhetné magát minden európai vezető és ország egy hosszú távú ötéves, versenyképességet javító politika mellett ezek a következő elemekből állnának. Adminisztratív terhek csökkentése, a túlszabályozás csökkentése, megfizethető energiaárak, zöld iparpolitika, ami azt jelenti, hogy nemcsak green transition-re van szükségünk, hanem ezt össze kell hangolni egy európai iparpolitikával. A belső piac megerősítése, áruk és szolgáltatások mozgását akadályozó korlátok felszámolása. A Draghi-jelentés szerint csak ezekkel a szabályokkal elveszítjük az európai GDP 10 százalékát - tette hozzá.  

Az Európai Unió külső határait meg kell védeni

Van 27 tagállamunk, abból 10 támogatta, hogy büntetővámokat vezessünk be, 17 nem. Valaki tartózkodott, valaki nem messze adott, de csak 10 támogatta. És ha a 10 államot megnézem, az csak az Európai Unió összlakosságának 45 százalékát adja ki, tehát még az emberek többsége sem támogatja ezt - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, azért nevezem a helyzetet abszurdnak, mert egy védővámnak lehet értelme. 

Én nem vagyok doktriner, egy értelmes védővám, amelynek megnézzük a következményeit, ha időszakosan is, de lehet értelmes. De az milyen abszurd dolog, hogy a védővám, ami arra való, hogy egy-egy iparágat megvédjünk, ennek az esetében azt látjuk, hogy az európai autógyártók, akiket elvileg védene ez a védőbáb, ők tiltakoznak ez ellen.

És a Bizottság mégis be akarja vezetni. Mi ez? Ez nem védővám, ez valami más. A védővám az, ami a saját hazai iparunkat védi. Akik kézzel-lábbal tiltakoznak ez ellen a védelem ellen. Itt valami másról van szó, inkább erőszaktételről és nem pedig védővámról - ismertette a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy ami a migráció kérdését illeti, a magyar elnökség amellett áll ki, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni, a frontországok védekezése egész Európát védi, az ő munkájukat el kell ismerni, és a védekezéshez támogatást érdemes nyújtani. 

Nem árulok el önöknek titkot, ha azt mondom, hogy elég régóta állok már, szinte mellkasig állok a migrációról szóló politikai viták vérzivatarában.

"Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be"

2015 óta mindig ugyanazt mondom, most is azt mondom. Próbálkozhatunk akármilyen csomagokkal, meg migrációs paktumokkal, meg ilyen dimenzióval, meg amolyan dimenzióval. A migrációt egyetlen módon lehet megállítani és ellenőrzés alá vonni - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a kulcsszó, a varázsszó, ahogy most mondják, innovatív megoldás, az a külső hotspot. Outside hotspot.

Amíg nem tudunk egyetérteni abban, hogy aki be akar jönni az Unió területére, annak meg kell állnia az Unió határvonalánál. A bejutási kérését be kell adnia. És amíg azt nem bírálták el pozitívan, addig nem léphet be az unió területére. 

Ha ezt nem tudjuk elérni, sose fogjuk megállítani a migrációt. Ez az egyetlen lehetőség. Magyarországot ma éppen azért büntetik, mert ezt teszi. Ha egyszer valaki bejutott az Unió területére, és már bent van, és jogok illetik meg. Az Unió területén tartózkodó polgár jogai illetik meg. 

Hiába nem kapja meg az engedélyt a maradásra, soha nem fog kimenni az Unió területéről. És én nem ismerek olyan kormányt, aki az ilyen embereket erőszakkal össze akarná gyűjteni, járműre akarná pakolni, és utána ki akarná, vagy ki tudná szállítani az unió területére. Ez sose lesz, ez illúzió - mondta a kormányfő. 

Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be. 


Orbán Viktor elmondta, csak akkor szűnik meg az illegális migráció, hogyha mindenkit, akit be akarunk engedni, mi engedünk be. A belépést megelőző engedéllyel. És nem a belépése után megadott jogi lehetősége. 

Ezért engem 2015 óta folyamatosan, hol idiótának neveznek, ezért az álláspontért, hol meg gonosznak. Nem nagy választási lehetőség, amit hagynak nekem. 

De figyeljék meg, hogy a végén mindenki itt fog landolni ezen a ponton. A végén abban lesz egyetértés az unióban, hogy muszáj külső hotspotokat bevezetnünk. És csak a szabad beengednünk, akinek előzetesen már erre megadtuk az engedélyt. Nyilvánvaló, hogy az Unió menekültügyi rendszere most nem működik - tette hozzá. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a magyar soros elnökség programjáról az Európai Parlament strasbourgi épületében 2024. október 8-án Fotó: Purger Tamás

A Balkán integrációja nélkül Európa sohasem lesz teljes

Az illegális migráció Európában az antiszemitizmus megerősítését eredményezte, a nők elleni erőszak erősödését és a homofóbia növekedését eredményezte. Ez a migráció következménye. Miután nincs közös sikeres migrációs politikánk, ezért a tagállamok egyenként próbálják megvédeni magukat. 

Ausztria, Németország, most Svédország, minden tiszteletem az új francia belügyminiszteré, aki próbálkozik, de ezek az egyéni próbálkozások valójában szét fogják verni a schengeni rendszert. Egy nagy közös döntésre van szükségünk. A magyar elnökségnek itt van egy javaslata - mondta Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, a magyar elnökségnek az a javaslata, hogy az Euro Summitnak a mintájára vezessék be a schengeni csúcstalálkozók rendszerét. 

Éppúgy, mint az eurózónához tartozó országok. Itt a schengeni zónához tartozó országok vezetői rendszeresen üljenek össze, és ahogy az eurót menedzselik, ugyanúgy menedzseljük közösen a schengeni határokat is a legmagasabb politikai szinten.

A magyar elnökség harmadik fontos témája a versenyképesség és a migráció után az európai biztonság és védelempolitika. Lépéseket javaslunk az európai védelmi ipar megteremtése és a technológiai bázis megerősítése érdekében. Erről is november 7-én tárgyalunk Budapesten - tette hozzá. Negyedik fontos pontja az elnökségünknek a bővítéspolitika. A Balkán integrációja nélkül Európa sohasem lesz teljes. Húsz éve ígértük meg, 20 éve ígértük meg a nyugat-balkáni országoknak, hogy fel fogjuk venni őket. Ideje lenne ezt beváltani. A magyar elnökség összehívta az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóját is - mondta Orbán Viktor. 

Gazdabarát mezőgazdaság kell

Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lesz sikeres. 

Orbán Viktor szerint a Nyugat-Balkán országait Szerbia nélkül nem lehet integrálni. Aki azt hiszi, hogy lehet, az illúziókat kerget. Egy olyan súlyú, olyan erejű, meghatározó ország, ami nélkül a Balkán nem stabilizálható, Szerbiával is meg kell egyeznünk, és ott is előrelépést akarunk elérni a magyar elnökség alatt - tette hozzá. Beszél még a magyar elnökség a mezőgazdaságról, ennek az az oka, hogy bár még csak a közepén vagyunk a 21-27-es most futó hétéves költségvetési periódusnak, de már megkezdődött az a folyamat, hogy tervezzük a 27 utáni 7 évre vonatkozó költségvetést, illetve annak az irányait. És megkezdődött a következő hétéves költségvetés mezőgazdaságpolitikájának iránykijelölése - mondta Orbán Viktor. 

Magyarország ebben a vitában is az elnöksége során részt akar venni, hogy egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaságot tudjunk megteremteni. 

Orbán Viktor: Jó lenne Magyarország számára, ha Trumpot választanák meg

Amikor Trump visszatér, akkor néhány üveg pezsgőt kinyitunk - mondta kérdésre Orbán Viktor. A kormányfő közölte az informális csúcson, ami majd november 7-én lesz, tehát gyakorlatilag két nappal az Egyesült Államok elnöki választását követően.

 Azt hiszem, ez a legjobb alkalom lesz arra, hogy megbeszéljük, hogy mit gondolunk közösségként, hogyan látjuk az eredményeket, illetve hogyan értékeljük a helyzetet. 

Nem kérdéses, hogy jelentős különbség van a külpolitika, filozófia, értékek tekintetében a jelenlegi hivatalban levő demokrata elnök, illetve a republikánus elnökjelölt között - tette hozzá. Orbán szerint tehát nemzeti érdek, vagy preferencia alapján választhatunk, melyik tetszik nekünk jobban, mindenesetre, hogyha a demokrata elnökjelölt, vagy a demokratikus kormányzat nem marad, és egy republikánus kormány jön, akkor sok minden meg fog változni. 

Tehát azt mondom, hogy jöjjenek el Budapestre, beszéljük meg ezt a helyzetet, és találjunk egy közös hangot, egy közös reakciót arra, hogy hogyan reagálunk ezekre a fejleményekre. Ezt keresem.

Amennyiben Trump elnök urat választják meg, és betartja ígéretét, és én bízom benne, hogy nem fog várni a beiktatási ceremóniáig annak érdekében, hogy elérje az ukrán-orosz háborúban a békét, tehát azonnal fog lépni - mondta Orbán Viktor. Tehát nem fogunk európai vezetőként semmilyen időt veszíteni. Általában nem lesz meg az a szokásos két-három hónap, tehát a választás és a beiktatás között. Nem lesz meg ez az időnk. Tehát reagálnunk kell, először is intellektuális szinten, filozófiailag, és utána stratégiai szinten, különböző lépésekkel, amilyen gyorsan csak lehet. Úgy gondolom, hogy a november 7-i ülés az nagyon jó lehetőség lesz erre. Függetlenül attól, hogy mi történik. Mindenesetre jó lenne Magyarország számára, ha Trumpot választanák meg - hangsúlyozta a kormányfő. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek