Közélet

Orbán Viktor: Brüsszel helytartó kormányt akar Budapesten

Létrehozva: 2024.10.18. 07:40

Módosítva: 2024.10.18. 09:55

Európa egy helyben áll, a magyar gazdaság azonban ki fog lőni – erről is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Kiemelte a nemzeti konzultáció jelentőségét, de szó esett Magyarország békepárti hozzáállásáról is az EU háborús törekvéseivel szemben, valamint arról, hogy Brüsszel meg akarja buktatni a magyar kormányt.

Orbán Viktor ismét ellátogatott a Kossuth Rádióba, ahol a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként az országot érintő legfontosabb kérdésekről beszélt. Tegnap véget ért az EU-s állam- és kormányfők csúcstalálkozója. Ezen Orbán Viktor három csatát említett, amelyet meg kell nyerni. Az egyik az Ukrán háború. Ennek kapcsán Zelenszkij bemutatta a győzelmi tervét. Ennek a fogadtatásáról Orbán Viktor úgy beszélt: 

– Két csoportból áll az Európai Unió az ukrán háborúval összefüggésben: a többiek meg mi. Magyarország a kezdeteknél bejelentette, hogy nem akarunk részt venni a háborúban. Ma az EU többi országa benne van ebben a háborúban. Van, aki ezt erősebb nyelvezettel mondja, van, aki finomabbal, de mind arról beszélnek, hogy vívnak egy háborút Oroszországgal. 

Az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél. Magyarország az elején világossá tette: ez egy rossz stratégia.

Orbán Viktor ismét kiemelte: ezt a háborút nem a harctéren kell megnyerni, hanem béketárgyalások útján. Hangsúlyozta: a harcok nem csak emberéleteket követelnek, de gazdaságilag is tönkreteszik az Európai Uniót.

Orbán Viktor, Jó reggelt, Magyarország!
Orbán Viktor ismét a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként adott interjút  Fotó: YouTube

– Ami eddig tervként létezett, az a vereség terve volt, most pedig a győzelmi tervre akarnak váltani. Ezzel a győzelmi tervvel azonban csak veszíteni lehet – emelte ki Zelenszkij friss terve kapcsán. Sajtóhírekre reagálva elárulta: nem úgy tűnt számára a tárgyalások alapján, hogy Ukrajna atomhatalommá akarna válni. Hozzátette azonban: ennek, és így az atomháborúnak a lehetőségétől is megriad az ember. A helyzet súlyosságát azonban jól mutatja, milyen pánikot vet egy ilyen hír.

– Egy háború ügyében a spekulációnak nincs sok helye. A tényekből kell kiindulni – mondta el annak kapcsán, miként kellene megkezdeni a tárgyalásokat. Arról beszélt: a háború óta az erőpozíciók Oroszország felé billentek, így Ukrajna nem tud az erő pozíciójából tárgyalni, bármennyire is ezt tervezik. A cél a háború lezárása, ez a legfontosabb – emelte ki.

Az Európai Unió összes többi országának háborús stratégiája van, Magyarországnak békestratégiája.

A legelkötelezettebb háborúpárti csoport Manfred Weber és az Európai Néppárt.

Kormányváltást akar Magyarországon az Európai Néppárt

Orbán Viktor arról is beszélt: az, hogy az EPP kormányváltást szeretne Magyarországon, és ezt ennyire egyértelműen ki is mondja, összefüggésben áll Magyarország békepárti hozzáállásával. Mi béketárgyalásokat szeretnénk, ők pedig egy olyan Európát képzelnek el, ami rossz a magyaroknak. 

Brüsszel helytartóként működő kormányt szeretne Budapesten. 

Orbán Viktor kiemelte: ez a csata évek óta zajlik. Bajok vannak az EU-ban, és épp olyan téren, ahol Magyarország más válaszokat ad, mint a többség.

– A probléma, hogy amit mi csinálunk Magyarországon, azt az európai nép szeretné, miközben az európai kormányok pont annak az ellenkezőjét csinálnák. Az, hogy nincs migrációs krízis Magyarországon, azzal nagyon sokan cserélnének. Magyarország egy tüske a köröm alatt, és ez kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat. 

21 pontos gazdasági akcióterv ad lendületet Magyarországnak

– Alakul a terv, amivel meg tudunk indulni a következő évben, és amivel egy nagy lendületet adunk a magyar gazdaságnak. Lesz nagy csodálkozás, amikor majd az első negyedéves gazdasági számok 2025-ben kijönnek – magyarázta, hozzátéve: nagy jelentősége van az induló nemzeti konzultációnak is, hiszen azzal kell megalapozni az új gazdaságpolitikát.

Európa helyben jár. Látja, hogy a világ változik, és alkalmazkodni kellene, de nem tud, vagy nem akar. Ehhez képest Magyarország ki fog lőni, mert mi gyors alkalmazkodással, a gazdasági semlegesség politikáját meghirdetve és megerősítve el tudunk lépni ebben a versenyben – feltéve, ha az emberek is megerősítik ezt a nemzeti konzultáción keresztül 

magyarázta a miniszterelnök.

Egy új gazdaságpolitikának mindig vannak kockázatai, így csak akkor szabad belevágni, ha azt az emberek elfogadják és támogatják hangsúlyozta. 

3 pillér támogatja a magyar gazdaságot

A gazdasági akcióterv három alappillére (lakhatás, bérek valamint a kis- és középvállalkozások támogatása) kapcsán Orbán Viktor kiemelte: a háború sajnos a magyar gazdaságot is befolyásolja, így a háborús helyzet alakulása sokban alakíthatja ezen tervek hatékonyságát is. Ezért is rendkívül fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, emellett minél előbb megkezdődjenek a béketárgyalások is. A másik előfeltétele a gazdasági tervek sikerességének: meg kell védeni az országot a migrációtól. A migráció azon túl, hogy feszültségeket szít, bűnözést és terrorveszélyt hoz magával, rengeteg pénzt is felemészt. 

A mindennapi élet szempontjából látványosan mutatkozik meg ez az új gazdaságpolitika, ha sikerül a nemzeti konzultációban megerősíteni. A következő évben látványos változás zajlik majd le a mindennapi életben. 

Az európai versenyképesség kapcsán Orbán Viktor kiemelte: nem az ész hiányzik, ugyanis számos jelentés, tanulmány születik, ami megvilágítja a problémát és megmutatja, mit kell csinálni. Az más kérdés, miért nem akarják ezeket megcsinálni. Mi meg tudjuk csinálni ezeket. Azonban nem lehet kibírni a magas adókat és a magas energiaárakat, és így nem lehet versenyezni. Csökkenteni kell az adókat és az energiaárakat is. A miniszterelnök kiemelte: 2010 óta sokat változott a világ, Európa versenyképessége pedig romlott az Egyesült Államokhoz és Kínához képest. Erre Európa rosszul reagált, bezárkózással. Ez nem megoldás.

Ha nem versenyzünk, hanem bezárkózunk, akkor egyre rosszabbul fogunk élni. Ezért a magyar politika lényege: mindenkivel kereskedni kell, mindenkivel versenyezni kell, minden versenyképes nemzetközi cégben részt kell vennünk, hogy a világban keletkező nagy mennyiségű gazdasági haszonból jusson Magyarországnak is.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek