Látás

Egyre több a rövidlátó gyerek: mutatjuk az okot és a megelőzés módszerét!

MZ/X

Létrehozva: 2024.10.01.

Egy friss tanulmány szerint minden harmadik kiskorúnak gond van a látásával. Egészen konkrétan a gyerekek több mint egyharmada rövidlátó. Mi ennek az oka és mit tehetnek a szülők a megelőzés érdekében? Mutatjuk!

Az elmúlt 30 évben folyamatosan nőtt a rövidlátók száma a gyerekek és a felnőttek körében is, az emberiség majdnem 36 százaléka nem látott tisztán távolra 2023-ban. 1990-ben ez az arány még csak 24% volt, 2050-re viszont már 40% lesz. Miért nő a rövidlátók száma és mit lehet ez ellen tenni?

szemész orvos szemüveg szemészet gyerek szem szemüveg szemvizsgálat rövidlátás rövidlátó
Egy új tanulmány szerint minden harmadik gyerek rövidlátó   Fotó: wedmoments.stock /  Shutterstock 

A kutatásról

A kantoni Szun Jat-szen Egyetemen végezték és egy brit szaklapban, a British Journal of Ophthalmologyban számoltak be az eredményekről a napokban. Több mint 5,4 millió embert felölelő, 276 tanulmányt vetettek össze, amik a világ ötven országában készültek, mind a hat kontinensen. Ezek alapján megállapították, hogy a gyerekek több mint egyharmada rövidlátó volt 2023-ban világszerte, és az arányuk 2050-re megközelítheti a 40 százalékot.

Mi az oka annak, hogy egyre több a rövidlátó?

A kutatás eredménye szerint egyértelműen az, hogy túl sokat vannak képernyő előtt a gyerekek. Van, ahol már 2-3 éves korukban elkezdik, 4-5 éves korukra pedig már napi több órát is a telefon, tévé, tablet vagy laptop képernyője előtt töltenek. Ennek pedig az az eredménye, hogy távolra szinte egyáltalán nem látnak élesen.

Ezeket is kiderítették a kutatók a rövidlátásról 

  • A rövidlátók aránya a koronavírus-járvány alatt és után jelentősen megugrott.
  • Globálisan igaz, hogy a városokban magasabb a rövidlátók aránya, mint vidéken.
  • A lányokat minimálisan nagyobb mértékben érinti az állapot, mint a fiúkat.
  • A kisgyermekek érzékenyebbek a környezeti tényezőkre, mint a felnőttek, mert az óvodáskor kritikus időszak a látás fejlődésében.
  • A szabadban töltött idő jót tesz a szemnek, összefüggésbe hozható a rövidlátás gyermekkori előfordulásának csökkenésével.
  • A kelet-ázsiai gyermekeknél a legmagasabb a rövidlátók aránya (35%), mivel ők már két-három éves korukban megkezdik a tanulást.
  • A helyzet Japánban a legrosszabb, ott a gyerekek 86% rövidlátó, Dél-Korea pedig 74%.

Mivel lehet megelőzni a rövidlátást?

Néhány dologra megtaníthatják a szülők a gyermekeiket, hogy megóvják a látásukat-írja a CNN cikke alapján a Világgazdaság. Növelni kell például a fizikai aktivitásra fordított időt, és csökkenteni azt, amit inaktívan, például tévézéssel, telefonozással, videók nézésével, számítógépes játékokkal vagy internetezéssel töltenek a gyerekek. A kutatók azt is szükségesnek tartják, hogy az iskolákban kevesebb házi feladatot adjanak a gyerekeknek és támogassák a szemészeti vizsgálatokat, a korai felismerést és kezelést.

A 20-as szabály betartását javasolják a kutatók

Tanítsuk meg a gyermekeknek, hogy tartsanak 20 másodperc szünetet 20 percenként ha valamilyen képernyőt bámulnak. Ilyenkor koncentráljanak a szemek pihentetésére és a pislogásra. Emellett használhatnak drogériákban kapható, recept nélküli műkönnyet is időnként. Ugyanez a felnőttekre is igaz!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek