Tragédia

Sallai Nóra balesete: elkerülhető lett volna, ha nem tapasztalatlan a BMW sofőrje

Bors

Létrehozva: 2024.10.10. 18:06

Furcsa dologra lettünk figyelmesek a színésznő tragikus balesetének helyszíni felvételét nézve, több vezetéstechnikai szakértőt és közlekedési szakembert is megkérdeztünk erről.

A Bors elsők között számolt be Sallai Nóra színésznő, szinkronszínésznő tragikus balesetéről, melyben sajnálatos módon kisfia életét veszítette. Az édesanya állapota továbbra is válságos. A Sallai Nóra balesete napján készült videón érdekes dologra figyeltünk fel. Lapunk több vezetéstechnikai oktatóval is beszélt arról, elkerülhető lett volna-e a baleset, ha gyakorlott vezető ül a BMW volánjánál.   

Sallai Nóra baleset, Sallai Nóra balesetéről, tragédia
Sallai Nóra balesete: újabb részletek derültek ki  Fotó: HOT Archív

A baleset utáni felfokozott indulatok a BMW sofőrjére zúdultak, aki mindenképp szabálytalanságot követett el azzal, hogy gyorsan, egyesek szerint 120 km/órás sebességgel hajtott a lakott település főutcáján, amikor kikanyarodott elé a színésznő Opelje.  

- Vélhetően mindketten hibáztak - szögezték le a közlekedési szakértők. - Ha a BMW vezetője megfelelően választotta volna meg a sebességet, akkor több ideje lett volna reagálni arra, hogy szabálytalanul kihajtanak elé, ugyanakkor a bizalmi elv alapján joggal elvárhatta, hogy megadják neki az elsőbbséget. Az Opel vezetője abban hibázott, hogy nem elég körültekintően hajtott ki. Annak a vizsgálata azonban, hogy kit mennyiben terhel felelősség, bonyolult szakértői feladat.

Amikor megmutattuk a helyszínen készült videófelvételt és azt kérdeztük, vajon egy kevésbé gyorsan haladó, tapasztalt sofőr kivédhette volna-e az ütközést, többen is úgy gondolták, erre lett volna esély. 

- A vezetéstechnikai tréningeken éppen arra készítjük fel a gépjárművezetőket, hogy minél inkább csökkenteni lehessen a baleset kockázatát. Előrelátás, vezetéstechnika, hogyan kell bánni az autóval, hogyan kell felismerni egy vészhelyzetet, mit kell csinálni, mit tud az ember megtenni pihenten, fáradtan, milyen korlátozó tényezőt jelent a sötét, az eső, a kis autó, a nagy autó. Ha elkerülhetetlen az ütközés, mire törekedjünk, minek ütközzünk, ha muszáj, minek semmiképpen ne, ez mind az oktatási anyag része - fejtette ki egyikük..

Az Opelnek ki kellett dugni az orrát, hogy a vezető kilásson, a gyorsan érkező BMW-t azonban nem vette észre. Fotó: Tények

Sallai Nóra balesete elkerülhető lett volna?

Amikor megmutattuk a TV2 Tények által közzétett videót a balesetről, úgy vélekedtek, hogy egy gyakorlott, tapasztalt vezető - kisebb sebesség mellett - elkerülhette volna az ütközést. A BMW vezetője ugyanis - mint az a videón látszik - éppen arra próbálta kikerülni az Opelt, amerre az haladt, és így a szemközti sávban ütközött vele.

Az ütközés tragikus pillanata, ami már a szemközti sávban következett be. Fotó: Tények

 

Ha a BMW sofőrje nem balra, hanem jobbra rántotta volna a kormányt, elméletileg elkerülhető lett volna a baleset, hiszen akkor elhaladt volna az Opel mögött vagy legfeljebb a hátulját találja el, és akkor nem lett volna ilyen tragikus kimenetelű a baleset

- fogalmazott a közlekedési szakember.

A tizedmásodperc törtrésze állt a rendelkezésére, hozott egy döntést, ami nem a megfelelő döntés volt. Azt viszont nem tudhatta, hogyan reagál a kikanyarodó vezető, lehet, hogy arra számított, hogy észreveszi őt és megáll, így még balra kikerülheti.

Az oktatók véleménye alapján a fő kérdések között az is szerepel, hogy mennyi idő szükséges abban a kereszteződésben a biztonságos kihajtáshoz és közben mennyire belátható az útszakasz, mennyire megítélhető a közlekedésben résztvevők sebessége.

Tekintettel arra, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat folyik és az általunk megkérdezett vezetéstechnikai oktatók és közlekedési szakemberek nem vizsgálták a helyszínt, csak a videó alapján tudtak véleményt mondani, így nem akarták a nevüket adni nyilatkozatukhoz. 

Nézd meg a Tények videóját:

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek