Vizsgálat

Új fejlemények Sallai Nóra balesetéről – megúszhatja a tragédiát a száguldozó BMW-s?

Létrehozva: 2024.10.13. 16:00

Módosítva: 2024.10.13. 18:00

Egy ügyvéd és egy vezetéstechnikai oktató beszélt a szörnyű tragédiáról. Sallai Nóra balesete kapcsán szó esik arról is, hogy milyen enyhítő körülmény jöhet számításba.

Sallai Nóra balesetéről a Bors elsők között számolt be. A tragédiában, sajnálatos módon, a kisfia életét veszítette. Az édesanya állapota továbbra is válságos. Lapunk egy ügyvéddel és egy vezetéstechnikai oktatóval is beszélt Sallai Nóra tragikus végű ütközéséről. 

Sallai Nóra balesete, Alsónémedi
Ebben az Opelbe utazott a színésznő és ötéves kisfia. Sallai Nóra balesetét a rendőrség vizsgálja Fotó: Bors

- Ha a vizsgálat megállapítja, hogy műszaki hiba okozta a balesetet, akkor az enyhítő körülmény, legyen szó bármely résztvevőről - hívta fel a figyelmet Fridman Róbert ügyvéd, aki a Borsnak elmondta, hogy mely résztvevő számára, mi jelenthet enyhítő körülményt.

Ha jól tudom, a kanyarodó sofőr nem adta meg az elsőbbséget, a másik sofőr pedig átlépte a sebességhatárt, így elméletileg mindketten hibáztak. Talán csak az autók műszaki hibája lehet olyan körülmény, mely enyhítő, más nem nagyon

- fogalmazott az ügyvéd, majd hozzátette, a sebességhatárt átlépő sofőr szempontjából, mi érvényesül: - Az ő részéről elvárhatósági elv van, azaz, ő úgy gondolhatta, a KRESZ alapján, hogy más megadja neki az elsőbbséget. Az már egy másik kérdés, hogy ő maga túllépte a sebességkorlátozást, ezzel megsértve a KRESZ-t.

Arról nem is beszélve, hogy a tragikus baleset sajnálatos módon véget vetett egy mindössze ötéves kisfiú, Sallai Nóra kisfiának az életének. Így összességében egyelőre valószínűleg csak a műszaki hiba lehet enyhítő körülmény. Arról, hogy ki vezette a BMW-t és ki volt a jármű tulajdonosa, itt írtunk. 

sallai nóra balesete
Sallai Nóra kisfia hunyt el a balesetben Fotó: hot archív

Így rekonstruálják Sallai Nóra balesetét

Az általunk megkérdezett vezetéstechnikai oktató arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyamat során a rendőrség egy állami listából rendel majd ki egy igazságügyi műszaki szakértőt. A történteket vagy rekonstruálják vagy feldolgozzák a helyszínelés anyagait. Ezután szimulációs programok segítségével mondják majd meg, hogy egyrészt mi történt, másrészt hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet, ha az egyáltalán elkerülhető lett volna.

Nagyon nehéz véleményt mondani, mindenki védi a saját álláspontját, mi pont ezért tartunk tréningeket, hogy veszélyes helyzet esetén az emberek ne azt tegyék, amit ösztönösen gondolnak, hanem amit tudatosan képesek megcsinálni

 - hangsúlyozta a vezetéstechnikai oktató, majd hozzátette: - Vélhetően mindketten hibáztak és vélhetően mindkettejük tettére lehetnek érvek.

Amellett, hogy a gyorshajtásra nincs mentség, itt valószínűleg azok a fizikai dolgok fogják meghatározni a vizsgálat végső eredményét, hogy amikor odaérkezett, abban az időpillanatban, milyen messze volt a jármű, hány másodperc alatt ért oda, ki lehetett-e védeni vagy lehetett-e bármi olyat tenni, amiben csökkenteni lehetett volna a sérülés mértékét.

Itt egy ember nyilatkozhat, ő az, akit a független magyar bíróság kirendel, mint igazságügyi műszaki szakértőt, amit ő mond, azt kell elfogadni

 - tette hozzá a vezetéstechnikai oktató, aki azt is felsorolta, hogy mennyi tényezőre készítik fel egy-egy oktatás során a sofőröket, hogy minél inkább csökkenteni lehessen a hasonló esetek kialakulásának a kockázatát:

Előrelátás, vezetéstechnika, hogyan kell bánni az autóval, hogyan kell felismerni egy vészhelyzetet, mit kell csinálni, mit tud az ember megtenni pihenten, fáradtan, milyen korlátozó tényezőt jelent a sötét, az eső, a kis autó, a nagy autó. Ha elkerülhetetlen az ütközés, mire törekedjünk, minek ütközzünk, ha muszáj, minek semmiképpen ne, ez mind az oktatási anyag része

 - fejezte be az oktató.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek