TRAUMA

Sallai Nórára pokoli megpróbáltatás vár az ébredés után

GUY

Létrehozva: 2024.10.13. 20:00

Bár a súlyos balesetet elszenvedő színésznő, Sallai Nóra már így is két hete küzd az életéért, még mindig csak egy pokoli megpróbáltatás elején jár. A gyermekét elvesztő anyukáért egy ország imádkozik.

A Jóban Rosszban című sorozat egyik népszerű szereplője, Sallai Nóra szeptember 27-én, pénteken, Alsónémediben szenvedett súlyos autóbalesetet. Az autóban ült a kisfia is, aki a tragédia következtében életét vesztette. Édesanyja, a gyönyörű színésznő azonban még mindig küzd az életéért a kórházban. Az egész ország imádkozik Sallai Nóráért, akinek csak azután következik majd a neheze, ha az érte küzdő orvosok felébresztik a kómából. Arról, hogy ilyen esetekben létezik-e, és ha igen, akkor mi az általános gyakorlat, Dr. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus beszélt a Borsnak.

Sallai Nóra baleset, Sallai Nóra balesetéről, tragédia
Sallai Nóra felépüléséért egy ország imádkozik jelenleg is, de a gyönyörű színésznőre még szörnyű megpróbáltatások várnak Fotó: hot archív

A szakember azzal kezdte, hogy nincsen kőbe vésett protokoll az ilyen esetekre. Ugyanakkor, van egy kialakult gyakorlata ennek a folyamatnak.
 

Az ilyen tragikus eseteken mára bevett gyakorlat, hogy az altatásból történő felébresztésnél az orvosok között ott van egy pszichológus is, aki így már az első pillanatban el is kezd támaszt nyújtani a páciensnek, aki csak ekkor fogja megtudni a legrosszabbat. Ezért az orvosok ilyenkor egy közeli családtagot is behívnak, akitől általában a beteg meghallja, mi is történt 

– mondta Dr. Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus kifejtette, hogy az esetek döntő többségében ilyenkor az ember egy beszűkült tudatállapotba kerül, amit krízisnek neveznek. Ez nem betegség, hanem egyfajta sokkos állapot, amit gyakran egy érzelmi hullámvasút követ. Ennek a krízisnek a mielőbbi kezelését nevezik krízis intervenciónak, ugyanis az ilyen tragédiáknál elkerülhetetlen az érzelemkitörés, hiszen nem lát kiutat az ember.

Ezért kell valaki, aki pszichés menedékként, támaszként szolgál egy ilyen esetben. Egy ilyen trauma átélése után annak feldolgozásában a pszichoterápia mellett pedig a családra hárul még a legnagyobb szerep

 – tette hozzá Dr. Makai Gábor.

Sallai Nóra tehát úgy küzd most az életben maradásért, hogy a halál legyőzése után újabb pokoli küzdelem vár majd rá. Akkor viszont már nem kell majd egyedül harcolnia.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek