Daganat

Sokat hunyorgott az óvodás, iszonyú betegség jele volt az ártalmatlannak hitt tünet

K.B.

Létrehozva: 2024.10.23.

Az 5 éves kisfiút szemvizsgálatra vitte anyukája, ekkor jött a sokk.

Egy 5 éves kisfiú, a Renfrewshireben élő Riley Thompson kiskorától kezdve hunyorgott a jobb szemére, ezért az édesanyja, Nicole Thompson elvitte őt egy rutin szemvizsgálatra, hátha kiderül, hogy mi a probléma a kisfiú látásával. Arra azonban Nicole a legrosszabb rémálmában sem gondolt volna, hogy mi okozza a furcsa tünetet a gyermekénél. A szemészorvos ugyanis tovább küldte Riley-t a gyermekkórházba kivizsgálásra, ahol megállapították, hogy a gyermeknek látóideg-gliomája van. Ez a betegség főként a korai gyermekkorban jellemző, és a látóideg daganatát jelenti.

kórház, orvos, doktor
Egy rutinvizsgálat után szakorvoshoz küldték a kisfiút, aki megállapította, hogy mi okozza valójában a látásromlást /Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Egy golflabda méretű daganatot fedeztek fel Riley agyában, amely befolyásolta a jobb szeme látását, ezért kényszerült rá korábban, hogy hunyorogjon. A lesújtó diagnózist februárban kapta a család, azonban az orvosok csak májusban tudták elvégezni az életmentő műtétet, amely során eltávolították a daganatot a gyermek agyából. Tragikus módon az eljárás során a kisfiú jobb szemgolyóját is el kellett távolítania az orvosoknak. A beavatkozásnak hála viszont Riley tünetmentesen élheti tovább az életét. Nicole a Mirrornak árulta el, hogy hogyan vette észre, hogy probléma van a kisfia látásával:

Észrevettem, hogy rendszeresen hunyorgott a kisfiam, és ezért az óvodából a Glasgow-i Királyi gyermekkórház szemészeihez vittem őt ellenőrzésre. Bár én ápolónőként dolgoztam, észre se vettem, hogy a fiam nem lát a jobb szemére, nem beszélve arról, hogy a látásának elvesztése mellett egy veszélyesebb dolog is rejtőzött Riley állapota mögött. 

- kezdte beszámolóját az édesanya, majd hozzátette:

Mindennap találkoztunk, de a hunyorgást leszámítva nem vettem észre más változást, és Riley sem mondott soha semmit, vagy panaszkodott volna a látására. A szívem majdnem megállt, amikor egy golflabdaméretű csomót találtak a szeme mögött. Azonnal tudtam, hogy daganatról van szó. 

Az édesanya elárulta, hogy évente több ezer embernél diagnosztizálnak agydaganatot, és ezek között rengeteg a kiskorúakkal kapcsolatos eset. Nicole ezért arra kéri a többi szülőt, hogy ha bármi elváltozást, vagy furcsát vesznek észre a gyermekeik látásában, azonnal keressenek fel egy szakorvost, mert lehet, hogy csak egy hétköznapi dolog okozza a bajt, de lehet az is, hogy egy súlyos betegség áll a háttérben.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek