Eltűnés

"S.O.S" - küldte az üzenetet két hegymászó, majd nyomuk veszett a Garhwal Himaláján

B. V.

Létrehozva: 2024.10.06. 19:45

A két női, tapasztalt mászó nagy bajba került, a keresést az időjárási körülmények megnehezítették.

Kétségbeesett üzenetet küldött eltűnése előtt az a hegymászó, aki társával az indiai Garhwal Himalája hegyvonulatot tervezte meghódítani. Fay Manners és Mischelle Dvorak, a 37 éves brit és 31 éves amerikai Új-Delhiből indultak útnak, miután engedélyt kaptam, hogy megmásszák a 6974 méteres hegycsúcsot. Mindketten tapasztalt mászók voltak, nem ez volt az első ilyen magad küldetésük. 

mentőhelikopter
Mentőhelikopterrel kellett menteni őket. Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szeptember 15-én álltak neki mászni, nemrég azonban segítséget kértek az alaptábortól. Az írták sms-ben, "zátonyra futottak", miután eszközeik a mélybe zuhantak. Ez pedig egyet jelentett: mentésre volt szükségük. Épp ezért SOS-segítségkérést küldtek és nagyjából 3154 méteres magasságon vártak arra, hogy értük menjenek. 

Több mentőcsapat egyből útrakelt. Összedolgoztak a koordináció során. Légierővel, földi úton keresték őket és reménykedtek benne, hogy evakuálni tudják őket. A két fiatal nőnek azonban nyoma veszett.

Ahogy csak tudjuk támogatjuk családját annak a két nőnek, akik Indiában tűntek el. Kapcsolatban állunk a hatóságokkal

 - közölte a brit külügyminisztérium. 

A keresést azonban megnehezítette a hirtelen rosszra fordult időjárás. A mentőhelikopterek ugyanis nem tudtak felszállni. Hatalmas szerencsének köszönhetően azonban egy francia kutatócsoport rátalélt Mannersre és Dvorakra, akikkel ereszkedni kezdtek olyan magasságba, hogy biztonságosan meg tudják őket menteni helikopterrel. Azóta pedig biztonságba helyezték őket, írja az UNILAD.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek