Detonáció

"Nem kívánom senkinek ezt a szörnyű élményt" – megszólal a tapolcai házrobbanást túlélő lakó

Létrehozva: 2024.10.07. 18:00

A lakás erkélye leomlott, az ablakai betörtek. A robbanás olyan erejű volt, hogy a lakók, menekülés közben, betondarabokon botorkáltak keresztül. Egy szabadnapos tűzoltó volt az este hőse, elsőként rohant a tapolcai lakáshoz oltani.

Hátborzongató robbanás rázta meg Tapolca városát, a Kazinczy teret október 6-án, vasárnap este. Hét óra körül az úgynevezett Y-házak egyik lakása iszonyatos detonációval berobbant, méghozzá olyan erővel, hogy a lakás két oldalán kiszakadtak az ablakok, az erkély leomlott, a leszakadó darabok pedig szerte-széjjel repültek. 

robbanás
A tapolcai robbanás olyan erejű volt, hogy az erkély leszakadt, az ablakok kitörtek a helyükről Fotó: Delta Hírek

A robbanás még az erkélyt is leszakította

A tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, ahol káosz fogadta őket: a lakók az utcán tolongtak, az úton pedig mindenhol a leszakadt erkélyről lehulló betondarabok hevertek.

 A lakókat azonnal kiterelték az épületből, így végül 36 lakásból 198 embernek kellett elhagynia a tömböt, a helyszínre pedig a polgármester is odasietett, aki végig ottmaradt a mentési munkálatok ideje alatt.

– Feltételezhetően gázrobbanás történt egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Tapolcán, a Kazinczy téren. A robbanás következtében az erkély leomlott közölte az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakók valósággal sokkot kaptak: egyik pillanatban még a békés csöndet élvezték, egy perccel később pedig már a romokon botorkáltak keresztül.

Szörnyű volt. Először a robbanást éreztem, kimentem, és láttam, hogy tele van az úttest és minden törmelékkel, miközben kiabáltak, hogy menjünk le gyorsan. Nem kívánom senkinek sem ezt a szörnyű élményt

– mondta el lapunknak a felsőbb emeletek egyikén élő Mária.

A területet lezárták, 198 lakót ki kellett vinni az épületből Fotó: Delta Hírek

Szabadnapos tűzoltó volt az este hőse

Hozzátette: az, hogy nem lett még nagyobb baj, egy szabadnapos tűzoltónak köszönhető.

A házban él egy szabadnapos tűzoltó, és ő oltotta el szinte azonnal a tüzet és hívta a kollégáit 

– tette hozzá az asszony. Szerencsére az ő lakásában nem keletkezett kár, ellentétben azzal a lakással, ahol a robbanás történt. Az itt élő férfi is súlyosan megsérült, úgy tudni, hogy őt életveszélyes állapotban szállították kórházba. 

A környéken azt pletykálják, hogy a robbanás nem véletlenül történt: úgy tudják, hogy a 31 éves férfi szándékosan okozta azt, a Delta Hírek szerint előtte még az édesanyját is felhívta, hogy elmondja: meg akar halni. 

A törmelékeket még hétfőn is takarították Fotó: Facebook

Romok a tapolcai robbanás után: még mindig takarítják a törmelékeket

A Bors úgy tudja, hogy a robbanás után nem sokkal a férfi édesanyja is a helyszínre érkezett, és könnyes szemmel nézte végig, ahogyan elviszik a fiát. Úgy tudjuk, hogy ebben a háztömbben él a férfi nagyapja is, csak egy másik szárnyban, az idős férfi pedig a többiekhez hasonlóan összetört az eset után, ők maguk sem tudják, mi történt aznap éjjel unokájával. 

A lakók hamar visszatérhettek. Mária elmondta: két óra múlva már újra otthon volt.

Két órával azután, hogy megtörtént a tragédia, visszamehettünk. Miután a hatóság engedélyt adott, a polgármester úr személyesen kísért minket vissza a lifttel

– szögezte le az asszony. A törmelékeket még másnap is takarították a ház előtti gyepről.

A rendőrség közveszélyokozás miatt indított büntetőeljárást. 

Ha segítség kell

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is! 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek