Tipp

Tuti tipp! Így szabadulj meg a molylepkéktől otthonodban!

B. V.

Létrehozva: 2024.10.18. 12:00

Csupán két hozzávaló és máris újra kártevőmentes lehet otthonod!

Nem sok idegesítőbb és károsabb dolog van egy lakásban, mint a molylepke, ami, ha nem talál magának ruhát, amin átrághatná magát, akkor lecsap a kabátokra, párnákra. Nehéz tőlük megszabadulni, gyorsan szaporodnak, a legnagyobb bajt a lárváik okozzák, ugyanis ők rágják ki az anyagokat a túlélés reményében. A legjobb védekezés ellenük a gyakori mosás és szellőztetés, de mit tegyünk, ha megtörtént a baj és megjelentek a lakásban? Mutatjuk! 

ruha, vállfa
Ruháink ellensége: a molylepke Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Nincs néha jobb a házipraktikáknál és ez a molyok ellen is így van. Ráadásul csupán két olyan dologra van szükség hozzá, ami szinte minden háztartásban megtalálható kétség nélkül: szappan és babérlevél. Ha megvan a két alapanya, akkor előbbit lereszeljük, sót adunk hozzá, majd egy egyszerhasználatos arcmaszkba rakjuk a keveréket, mintha egy kis zsákba raknánk. Ám mielőtt a maszkot összezárnánk hozzáadjunk gyorsan pár babérlevelet és már mehet is a szekrénybe.

De miért pont babérlevél? Miért nem más? Azért mert a fűszernövény illólolaja az ekaliptol távol tartja őket a ruháinktól. De épp nincs belőle otthon, akkor más illóolaj is segíthet: 

Teafaolaj: fertőtlenítő hatású, jellegzetes illatától menekülnek a rovarok. 

Citromfű: a legtöbb rovarirtóban megtalálható, mert a bogarak nem bírják a szagát. 

Borsmenta: szinte az összes rovar ellen megvéd, sőt még a rágcsálókat is távol tartja. 

Levendula: az egyik legsokoldalúbb illóolaj; molyok, sőt bolhák ellen is hatásos. 

Eukaliptusz: erőteljes illata miatt remekül alkalmazható a rovarok távoltartására, sőt, még a szobanövényeket támadó levéltetvek ellen is hatékony 

- sorolja a lehetőségeket a Mindmegette hozzátéve, hogy ezek azért is hasznosak, mert azon kívül, hogy távol tartják a bogarakat, rovarokat, kártevőket, egyesek még a stressz csökkentésében és a fertőtlenítésben is segítenek. 

De ha inkább a fenti szappan + babérlevél kombóra szavaznál, íme egy videó, hogyan is készítsd el a házi molyírtót:

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek