A tél közeledtével különösen hasznos. Az áfonya számos módon fogyasztható.
Szakértők szerint egy csésze áfonya nemcsak az élettartamunkat növelheti meg, de a gyakori betegségek kockázatát is csökkentheti.
A napi áfonyafogyasztás elhárítja a vastagbélrákot és csökkenti a koleszterinszintet. Dr. Neil Paulvin, a több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező hosszú élet és a regeneratív orvoslás specialistája arra biztatja az embereket, hogy hagyjanak fel az egészségtelen szokásokkal az egészségesebb élet érdekében. Ezeket a hatásokat saját bőrén is megtapasztalta és elárulta:
Az áfonya az egyik olyan élelmiszer, amelyet minden nap fogyasztok a hosszú élet elősegítése érdekében. Finomak, kalóriaszegények, és tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek páncélként védik a szervezetet a fertőzésektől.
A szakértő az áfonya fogyasztását többféleképpen is élvezi, akár joghurttal keverve, turmixban, vagy egyszerűen csak rágcsálnivalóként fogyasztva. Elárulta, hogy az áfonya prebiotikus hatású, ami szabályozza a baktériumokat. Továbbá kifejtette:
Mivel az áfonyának magas az oldható rosttartalma, segít eltávolítani az epét a bélrendszerünkből, valamint olyan dolgokat, mint a zsírsavak, sók, fémek és a bilirubin, egy olyan anyag, amely a vörösvértestek lebomlásából keletkezik. Ez a folyamat csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát is.
Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek nemcsak az egészséges sejteket védik és ezzel segítik a DNS-javítást, hanem antociánokban is bővelkedik, ami jellegzetes kék árnyalatot kölcsönöz neki. Ezek elősegítik az agy, a szem és a szív egészségét, egyetlen csésze pedig a napi C-vitamin-szükséglet 16 százalékát biztosítja - írja a Mirror.
Egy több mint 16 ezer résztvevő bevonásával készült tanulmány szerint az áfonya és az eper fogyasztása akár két és fél évvel is késleltetheti a szellemi öregedést. Az ezekben a bogyókban található rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit.