Több jeles napunkhoz is számos hagyomány és babona kapcsolódik. Nincs ez másként a Márton-nappal sem, amikor is libát vagy ludat szokás enni. De miért pont azt és mi köze Mártonnak a libához?
Egyes források szerint már a rómaiak is libát ettek Márton-napon, Pannónia területén pedig már a honfoglalás előtt is megünnepelték Szent Márton napját, akit Szent István még a zászlójára is felfestetett. Ki volt ő és miért pont libát szokás ilyenkor enni?
Szent Márton a legenda szerint a mai Szombathely területén született 316-ban vagy 317-ben, egy római elöljáró fiaként. Felnőttként először a római császárt szolgálta, de miután megjelent neki Jézus álmában, megkeresztelkedett és Isten szolgálatába állt. Rá emlékezünk itthon is Márton napon, mivel - István királynak köszönhetően - Szűz Mária után Szent Mártont is Magyarország pártfogójának tartották.
Szent Márton napját már a rómaiak is november 11-én ünnepelték. Ez a nap volt ugyanis a tél első napja, ilyenkor az új termésből és új borból lakomát tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen. A lakoma része volt a lúd is, vagyis Mars isten madara, ami latinul avis Matis. Ebből később pogány állatvágási ünnep lett, és így kerülhetett be a keresztény naptárba Márton madarának ünnepeként.
Amikor Szent Mártont püspökké akarták szentelni, a küldöttek elől ő a ludak óljába bújt, akik gágogásukkal elárulták, így 371-ben Márton végül püspök lett.
Ilyenkor van a 40 napos adventi böjt előtti utolsó nap, amikor lehet még húst enni és ilyenkor lehetett már a tömött libát levágni. Ennek fényében Márton napon országszerte lakomákat tartottak és tartanak a mai napig azért, hogy jó termésű legyen a következő év. Régen úgy gondolták, hogy minél többet isznak és esznek ezen a napon, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. Egy másik hiedelem szerint azért illik Márton napon ludat enni, mert aki ilyenkor nem eszik, az egész évben éhezni fog.
Régen úgy vélték, hogy ha hó esik ezen a napon, Szent Márton fehér lovon érkezik, vagyis enyhe lesz a tél, ha barna lovon jön, vagyis eső esik aznap, akkor kemény, havas télre kell számítani. Egy másik mondás szerint, ha Márton napján a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. Vagyis ha Márton napon fagy, karácsonykor enyhe lesz ez idő.
Ezek a hagyományok is a Márton naphoz kötődnek
Manapság leginkább Márton-napi ludaskását, libasültet lilakáposztával és krumplival, libalevest vagy épp libanyakat. A libasültet így érdemes elkészíteni a Mindmegette ajánlásával: