Étel

„4 éve nem vásároltam ételt a boltban - rengeteget spróltam már azzal, hogy a kukákból eszek"

Létrehozva: 2024.12.08.

Egy áruház parkolójának sarkában lévő szemetesben turkál, Sahar Khalili izgatott, amikor lazacot, elegáns sajtokat és finom pudingokat talál. Anélkül, hogy egy fillért is ki kellett volna fizetnie, a 37 éves lány annyi finomságot zsákmányolt, hogy egy gyors mosás után 3 hétig nem marad étel nélkül.

Rengeteg pénzt spórol és még az ételhulladékot is csökkenti az a 37 éves nő, aki boltok kukáiból szedi ki az ételeket, amiket már eladni nem tudnak, de lejárati idejüket még nem érték el. Sahar Khalili izgatottan nézi át a szemeteseket, amikben sokszor drága sajtokat, lazacot és más még teljesen fogyasztható ételeket talál.

A nő állítása szerint, mielőtt elkezdte a kuka búvárkodást heti 75 fontot költött csak az élelmiszerekre.
A nő állítása szerint, mielőtt elkezdte a kukabúvárkodást, heti 75 fontot költött csak az élelmiszerekre (Képünk illusztráció) Fotó:  Pexels.com

Több mint 4 éve nem vásárolt ételeket a boltban, amivel állítása szerint körülbelül 16 ezer fontot takarított már meg. 

2019. februárjában kezdett el a helyi áruház pékségében dolgozni, ekkor döbbent rá, hogy mennyi ételt dobnak ki napi szinten. Minden reggel legalább 200 frissen sült péktermék landolt a kukában az előző napról, mert ez volt a vállalati előírás.

3 hónappal később előléptették üzleti elemzőnek, de előző munkája még mindig nagy nyomott hagyott benne.

Egy kicsit kutakodtam és sokkolt, amit találtam. Az OzHarvest szerint az ausztrál emberek évi 7,6 millió tonna élelmiszert dobnak ki, aminek 70%-a még teljesen ehető. 

A 4 legtöbbet kidobott étel a gyümölcsök, a zöldségek, a zacskós saláták és a maradékok.

Úgy döntöttem, megpróbálom minimalizálni a részemet, megfogadtam, hogy nem veszek több dolgot, mint amire szükségem van és minden maradékot felhasználok.

Még többet kutakodott Sahar és akkor futott bele egy Facebook-csoportba, ami "kukabúvároknak" van. Először szkeptikus volt az egész dologgal kapcsolatban, hogy valaki a kukából el tudná látni magát elegendő étellel.

Sahar elolvasta az élelmiszerbiztonsággal és a búvárkodási etikettel kapcsolatos tanácsokat, amelyek magukban foglalták annak megbizonyosodását, hogy a kukákhoz való hozzáférés nem sérti semmilyen vállalkozás magánterületét. Arra is figyelmeztették, hogy mindig figyeljen a lejárati időre és a vákuumos csomagolások épségére.

Először az éjszaka leple alatt próbálta ki újonnan szerzett tudását, a közeli áruház kukáihoz vezetett, azonban csak kartondobozokat talált. Amikor hazaért, megkérdezte a csoport tagjait, hogy mit tegyen ilyen esetben, erre csak annyit írtak neki, hogy érdemes rendszeresen járni, ezért 2 nap múlva újrapróbálkozott.

A szemetesbe merülni ezúttal olyan volt, mintha egy élelmiszerboltba sétálnék be, csak minden ingyen volt. Rengeteg hideg joghurt, fagylalt, lazacsteak és sajt volt benne, még teljesen ehető állapotban.

A kukákban nem csak ételeket, de háztartási dolgokat is talált. Rájött, hogy annyi ételt talál, hogy ezt ő sem tudja megenni időben, így barátait is meghívta sokszor vacsorákra, majd egy Facebook-csoportot is létrehozott, ahol a helyi közösséggel osztotta meg talált kincseit - írta a The Sun.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek