Egyre több furcsa étel trend jelenik meg a közösségi médiában, az egyik még kávézók menüjére is beférkőzött. Egy étkezési szakértő azonban most elárulta, hogy a trendek között van olyan, amit még ő sem enne meg.
Folyamatosan új élelmiszertrendek bukkannak fel, a legutóbbi a szárított joghurt volt. Az egyedülálló ételt állítólag a labneh ihlette, ami egy lágy közel-keleti sajt, amelyet szűrt joghurtból készítenek. Tegyük fel, nem vagy laktózérzékeny, akkor ebben az esetben ez teljesen biztonságos fogyasztásra, azonban más trendekről már nem mondható ez el.
Most, az ünnepi időszak a végéhez érve sokak asztalán megjelenik a kelbimbó, amit általában párolva vagy főzve fogyasztanak, de elterjedt egy új trend, amiben teljesen nyersen fogyasztják. Egy étkezési szakértő megosztotta TikTok-ján, hogy nyers formában ez a zöldség nagy veszélyt jelenthet. Az élelmiszer baktériumok szeretik a meleg és nedves helyeket, így a földben növő kelbimbó hajtás kifejezetten kedvez nekik.
Ha megfőzzük, megsütjük vagy megpároljuk a zöldségeket vagy bármilyen más ételt, azzal elpusztítunk szinte minden káros baktériumot, ami veszélyt jelenthet szervezetünkre. Ha bármilyen csírát nyersen fogyasztunk, akkor akár az ételmérgezésnek is kitehetjük magunkat.
Hacsak nem blansírozod vagy főzöd be őket, mint például a pho levesnél kapott csírákat, amelyek általában nyersen szolgálnak fel, akkor én a helyedben hozzájuk sem nyúlnék.
A baktériumokkal teli ételeknek nemcsak a fogyasztása, de már az előkészítése is macerás, hiszen a konyhai eszközökre és környezetünkre is rákerülhetnek ezek a baktériumok - írta a Unilad.