A növekedő élelmiszerárak és a rengeteg ételhulladék mellett a legtöbb ember próbálja megakadályozni az ételek megromlását, és ez alól a krumpli sem kivétel. A krumpli tárolása a téli hónapokban igazi kihívást jelenthet, hiszen a fonnyadás mellett még arra is oda kell figyelni, hogy ne csírázzon ki.
Rengeteg étel végzi a kukában évente az egész világon, így a növekvő élelmiszerárak mellett egyre több ember próbál arra odafigyelni, hogy mindent elfogyasszon a lejárati idő előtt. Az egyik étel, aminek tárolása igazi kihívást jelenthet, ha hosszú hónapokra előre bevásároltunk belőle, az a krumpli. Nemcsak a fonnyadásra kell figyelni, hanem arra is, hogy ezek a zöldségek gyorsan kicsiráznak és elkezdik a földet keresni.
A krumplik gyors romlásának hátterében általában a nem megfelelő tárolás áll, de nincs miért aggódni Vlatka Lake, az Űrállomás tárolási szakértője ügyes trükköt talált ki. Vlatka szerint, hogy elkerüljük a burgonya idő előtti kidobását, tegyük egy hideg, koromsötét helyre, ahol a nedvesség és a fény nem gyorsítja a romlást.
Ha így tároljuk őket, akkor hetekig, vagy akár egész télen keresztül is jók lesznek.
Ez a trükk nem csak a burgonyára való; csodákat tesz más gyökérzöldségekkel is, például sárgarépával és fehérrépával. Ugyanez a szabály vonatkozik a hagyma, fokhagyma és medvehagyma hosszabb ideig tartó frissen tartására; hűvös, száraz, levegős helyeken vannak a legjobban.
Megfelelő tárolás esetén egy egész fej fokhagyma akár fél évig is jó, azonban ha a gerezdeket széttörjük, a tartósságuk drasztikusan lecsökken, ilyenkor jellemzően két-három hétig jók.
Más zöldségekre is vannak hasonló tárolási tippek, például a brokkolira és spárgára, amelyeknek érdemes a szárát vízben tartani, így tovább frissek maradnak. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket külön kell tárolni, hiszen a bomlás alatt etiléngázt bocsátanak ki, ami minden körülöttük lévő dolog romlását felgyorsítja - írta a Mirror.