Ki nem találnátok, hogyan segíthet a tej járvány idején!
Megdöbbentő kutatást indított a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium. A tudósok ugyanis elkezdték vizsgálni az UHT tejek tartalmát, ugyanis a a dobozos italok hosszú ideig tartalmazhatják a megbetegedések kórokozóinak genetikai nyomát. Még most megnyugtatnánk mindenkit, hogy senki nem fog a tejivástól megbetegedni, csupán a vizsgálatuk segíthet a járványok korai terjedésének felismerésében. A tej ugyanis, mint a szennyvíz is, előrejelzi majd a kutatók számára, hogy mely területeken, milyen arányban terjed mondjuk egy adott betegség, és milyen fertőzésszámok történhetnek a következő hetekben.
Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálatok már bizonyították hatékonyságukat a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében, innovatív módszerként pedig az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése is reflektorfénybe került - írták a PTE közleményében.
A kommüniké szerint a közelmúltban az Egyesült Államokban felfedezett, szarvasmarhák között terjedő madárinfluenza-járványt is ennek az újszerű megközelítésnek köszönhetően ismerték fel, s ennek nyomán vált egyértelművé, hogy a tej a járványügyi kutatásokban hasonlóan értékes információforrás lehet, mint korábban a szennyvízvizsgálat.
A pécsi szakemberek Európában elsőként indították el ezért azt a Tejmonitor projektet, amelynek keretében a kutatók különféle - állatról emberre terjedő - vírusos betegségek nyomon követését, és az ezekből kialakuló járványokkal kapcsolatos korai előrejelző rendszer létrehozását tűzték ki célul azzal, hogy eredményeik az agrárszektor számára is új védelmi vonalat képezhessenek.
A projekt alapja egy kanadai kutatás, melynek keretében a kereskedelmi forgalomban lévő tejek madárinfluenza-szűrését végzik. A jövőben a VNL kutatói is ilyen jellegű vizsgálatok lefolytatására készülnek, hogy ezzel is hozzájáruljanak a globális járványügyi előrejelzés fejlődéséhez.
A közleményben Kemenesi Gábort, a VNL igazgatóját idézve kiemelték, hogy
A Tejmonitor projekt keretében emellett egy átfogó tudatossági kampányt is indítanak, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködésben valósítanak meg a fogyasztók szélesebb körű tájékoztatása érdekében. Szeretnék ugyanis, hogy az emberek megismerjék az ultrahőkezelt tejek biztonságosságát, s tisztában legyenek a nyerstej fogyasztásának egészségügyi kockázataival.
A tejfogyasztás biztonságos, de fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a különböző feldolgozási módok jelentőségével: a nyerstejben ugyanis olyan kórokozók lehetnek jelen, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, míg az UHT tej biztonságos és megbízható forrás, abban ezeket a kórokozókat már elölték - emelte ki a virológus.