Március 17-én vezették be egyes, alapvető termékek profitkorlátozását. Összeszedtük, mennyibe kerültek az élelmiszerek közvetlenül az árrésstop előtt, és mennyi marad a pénztárcánkban hétfő óta.
Március 17-én került bevezetésre az árrésstop, melynek értelmében bizonyos, alapvető élelmiszerekre a nagyáruházak, nagy élelmiszerboltok legfeljebb 10 százalékos hasznot tehetnek. Orbán Viktor már korábban hangsúlyozta, amikor az inflációról beszélt, hogy az árak nem emelkednek, az árakat emelik. A miniszterelnök párbeszédet kezdeményezett a kereskedőkkel. Sajnos azonban ezek nem vezettek kellő mértékű árcsökkenéshez, így a kormánynak drasztikusabb lépéseket kellett meghoznia a vásárlók, a magyar emberek védelme érdekében. Az árréstop bejelentését követően a kormány azt is tisztázta: annak betartását folyamatosan ellenőrizni fogják mint ahogy azt is, hogy a kereskedők ne más, profitplafonnal nem szabályozott termékek áremelésével akarják behozni a kieső profitot, a vásárlók kárára.
Összeszedtünk, mennyivel lettek olcsóbb az élelmiszerek a profitplafon hétfői bevezetésének köszönhetően.