Recept

Nagymama receptjei: 5 kiadós főétel ebédre és vacsorára

Bors

Létrehozva: 2025.03.17. 11:30

Vannak ízek és illatok, amelyek emlékeket ébresztenek bennünk – ilyen a frissen sült hús vagy egy ínycsiklandó sütemény, amelyet a nagymama készít a legfinomabban.

Öt kiadós főételt gyűjtött össze a Fanny magazin, ezek a receptek ebédként és vacsoraként is remekül megállják a helyüket! Azt is elárulhatjuk, hogy nosztalgikus ízélményben lesz részed!

Neked is van bevált recepted? / Fotó:  Fanny magazin 

Szaftos zsebes karaj

Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés

Hozzávalók 4 adaghoz
A páchoz:
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál füstölt pirospaprika(vagy sima pirospaprika)
2 teáskanál mustár
1,5 dl olívaolaj

A húshoz:
1,2 kg sertéskaraj

bors

A töltelékhez:
30 dkg sajt
20 dkg szeletelt sonka
10 dkg póréhagyma
2 kaliforniai paprika

Elkészítés

  1. Egy keverőtálba rakjuk az őrölt köményt, a majoránnát, az őrölt koriandert, a fokhagymaport, a füstölt paprikát és a mustárt, végül felöntjük az olajjal. Az egészet alaposan összekeverjük, majd felhasználásig félretesszük.
  2. Ha a karaj hártyás, késsel óvatosan levágjuk, ügyelve, hogy a húst ne vágjuk meg. Elkészítjük a zsebeket. A húst egy éles késsel nagyjából 1,5-2 centiméteres távolságban keresztben bevágjuk, a hús vastagságához mérten, nagyjából a feléig. Ízesítjük minden oldalát és a zsebeket is sóval és borssal.
    3. A húst áttesszük egy sütőtálba, majd az egészet alaposan lekenjük a fűszeres páccal, kézzel be is dörzsölhetjük, hogy mindenhol szépen fedje. Ezután hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk érni a pácban.
    4. A pihentetés után a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Következik a zsebek megtöltése. A sajtot hasábokra vágjuk, és a hasábokat becsomagoljuk a sonkába, így biztosan nem folyik ki sütés közben az olvadó sajt. Ezeket a kis sonkabatyukat berakjuk a pácolt karaj zsebeibe.
    5. Jöhetnek a zöldségek, először az alaposan megmosott, felkarikázott póréhagyma, majd a szintén megtisztított, felcsíkozott színes kaliforniai paprikák.
    6. A sütőtálat lefedjük sütőpapírral és alufóliával, majd az előmelegített sütőbe helyezzük 90 percre. Azután levesszük a tetejéről a fóliát, és a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük. További 5-10 percig sütjük a húst, amíg szép piros nem lesz.
    7. Tálalás előtt hagyjuk pihenni a húst nagyjából 20 percig, majd szeletelhetjük is! Köretnek kínálhatunk hozzá burgonyapürét vagy rizst, ami lehet akár zöldséges is, mellé már csak egy kis savanyúság kell, és indulhat a falatozás.

 

Töltött karalábé

Hozzávalók 4 adaghoz:
8 karalábé

A töltelékhez:
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
friss petrezselyemzöld
25 dkg darált pulyka
20 dkg főtt rizs
1 tojás
bors
1 tk. fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. A töltött karalábé elkészítéséhez a karalábékat egy élesebb kiskanállal vagy karalábévájóval „kibelezzük”, a belsejüket megsózzuk. A karalábé kikanalazott részének felét felkockázzuk a töltelékhez.
    2. A hagymákat apróra vágjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprított karalábé-belsőt is, és alaposan lepirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
    3. A töltelékhez alaposan összekeverjük a pirított karalábét, a darált húst, a főtt rizst és a tojást. Megborsozzuk és megszórjuk a fűszerpaprikával és a petrezselyemmel. Ezután megtöltjük vele a kivájt karalábékat.
    4. Tepsibe tesszük őket és egy kevés vizet öntünk alájuk. Fóliával letakarva 180 fokon bő 1 óra alatt készre pároljuk, majd fólia nélkül pirosra sütjük a tetejüket.
Roast,Chicken,Or,Turkey,With,Sage,Stuffing,,Pumpkin,Pie.,Thanksgiving
A töltött csirkére nehéz nemet mondani! / Fotó: freeskyline

Gombával és szalonnával töltött sült csirke

Hozzávalók:
1 konyhakész csirke

A töltelékhez:
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
1 tojás
1 zsemle

őrölt bors
fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, kívül-belül besózzuk.
    2. A töltelékhez a szalonnát, a hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A gombát szeletekre vágjuk.
    3. A szalonnát kipirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a petrezselymet és az egész tojást.
    4. A tölteléket a csirke hasüregébe töltjük, hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük, és a sütő rácsára helyezzük. Alá teszünk egy tepsit, amibe vizet öntünk. Így a lecsöpögő zsír nem ég a sütőre, és a gőzben hamarabb puhul a csirke. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Közepes lángon szép pirosra sütjük.
    5. Zöldségekkel, rizzsel vagy krumplival tálaljuk.

Fanny tipp: A töltelékhez keverhetünk egy kockákra vágott főtt tojást. Ha marad a töltelékből, a csirke bőre alá is tehetünk belőle.

Fotó:  Fanny magazin 

Csirkemellpaprikás

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 ek. zsír
1 vöröshagyma
1 csipet só
1 csipet bors
80 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor (opcionális)
2 paprika
1 ek. pirospaprika
1 paradicsom
1 dl tejszín
1 ek. tejföl

Elkészítés:

  1. Előkészítjük az alapanyagokat: a vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk; a csirkemellet nagyjából kétcentis kockákra vágjuk; a paprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát felszeleteljük, majd félcentis darabokra vágjuk – így nem lesz darabos a szaft –, a paradicsomot apróra kockázzuk; végül a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, apróra vágjuk.
    2. Egy serpenyőben közepes lángon zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a vöröshagymát, enyhén sózzuk, hogy könnyebben kiengedje a nedvességét. Ha kissé üveges, hozzáadjuk a csirkemellkockákat, együtt pirítjuk tovább, közben ízesítjük sóval, borssal.
    3. Ha kifehéredtek a húsok, hozzáadjuk a fokhagymát, tovább pároljuk pár percig, majd felöntjük a fehérborral. Ha az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd megszórjuk a pirospaprikával, ezt is alaposan elkeverjük. Következik a paradicsom, végül felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten nagyjából fél óra alatt készre pároljuk.
    4. Ha a hús megpuhult, és a szaft is kissé besűrűsödött, hozzáöntjük a tejszínt, majd belekanalazzuk a tejfölt, elkeverjük, és még egyet forralunk rajta.
    5. Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
     
Fotó: Fanny magazin

Marha hátszín vadas mártással

Elkészítési idő: 3, 5 óra
A húshoz:
80 dkg hátszín
1ek. zsír

A mártáshoz:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
1 narancs
1 citrom
1 alma
8 szem szemes bors
3 szem borókabogyó
2 ek. kristálycukor
2 babérlevél

bors
1 ek. kakukkfű
1.5dl száraz fehérbor
1dl tejszín
2 ek. tejföl
1 tk. mustár
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A zöldségeket meghámozzuk, felaprítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. A citrusfélék héjából hámozóval 2-3 csíkot lehámozunk, az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, felkockázzuk.
    2. Előkészítjük a fűszereket is: az egész borsot és a borókabogyót egy teatojásba rakjuk, így kerül majd a főzőlébe, amikor a mártást készítjük. Ez a legegyszerűbb módja, hogy az apró fűszereket ne daráljuk le.
    3. A húst egy fazékban a zsiradékon elősütjük, minden oldalát körbepirítjuk, majd kivesszük, és félretesszük.
    4. Karamellt készítünk: a fazékba kanalazzuk a cukrot, majd ha felolvadt és gesztenyebarna színű, jöhetnek a zöldségek és az alma. Dinszteljük néhány percig, majd hozzáadjuk a citrom- és narancshéjat, a babérleveleket, közben sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, megkevergetjük, majd felöntjük a fehérborral.
    5. Pár perc elteltével visszahelyezzük a húst a fazékba, belerakjuk a fűszeres teatojást, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi pont ellepi, és lefedve, alacsony lángon nagyjából 2 óra alatt készre főzzük.
    6. Az elkészült alapból kivesszük a megfőtt húst, a citrushéjakat, a teatojást és a babérleveleket. A főtt zöldségeket átmerjük egy turmixgépbe annyi főzőlével, amennyi még nem lepi el teljesen. A többi lét nem öntjük ki, ha sűrű lenne a mártásunk, ezzel tudjuk hígítani.
    7. A zöldségalaphoz adjuk a tejszínt, a tejfölt, a mustárt, ízesítjük fél-egy citrom levével attól függően, mennyire savanyú, végül a narancs levét is hozzáadjuk és nagyjából 3-4 percig turmixoljuk, amíg szép mártást nem kapunk. Turmixolás közben a szószhoz adjuk a vajat is, ezzel gazdagabb ízűvé és fényesebbé tesszük. Fontos, hogy kóstoljunk közben, és ha szükséges, fűszerezzük, akár cukrot is adhatunk hozzá, a lényeg, hogy harmonikus ízre törekedjünk.
    8. A mártást egy szűrő segítségével átszűrjük. A húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel díszítve kínáljuk. Fogyaszthatjuk zsemle- vagy szalvétagombóccal, de a tészta és a krokett is tökéletes köretválasztás lehet.

Fanny tipp: Készíthetjük sertés- vagy csirkehúsból is; vagy vadhúsból, nyúlhúsból, ha igazán finomat szeretnénk.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek