Az őszi erdő hívogató csendjében az évnek ebben a szakaszában csodás erdei gombák nőnek – azt senkinek nem ajánlom, hogy gombaszakértő megkérdezése nélkül fogyassza el a zsákmányt, de igazi szezonális csemege. Ha nem elég az egész családnak, ki lehet pótolni a mennyiséget termesztett gombával is, az erdő íze így is benne marad a fogásban.
Forrás: UNSPLASH
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 30 dkg friss erdei gomba * 40 dkg barna csiperke * 4 ek olívaolaj * 1 tk vaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 vöröshagyma * 1 tk tengeri só * 1 tk friss kakukkfű levél * ½ kk frissen őrölt fekete bors * 7 dl zöldségalaplé * 1 citrom
Zöldfűszerek a tálaláshoz: néhány szál friss tárkony és petrezselyem
Elkészítés: A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk és feldaraboljuk. Egy lábasban összekeverjük a vajat az olívaolajjal, és felhevítjük. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük, majd ha illatozni kezd, belekeverjük a feldarabolt gombát. Amint levet enged, felöntjük az alaplével, és lefedve felforraljuk. Kis lángon további 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk. Végül a citrom lereszelt héját fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemmel együtt hozzákeverjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 6 óra
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (12 adag): 1,5 kg mangalicapofa * 50 dkg csiperkegomba * 25 dkg petrezselyemgyökér * 25 dkg sárgarépa * 2 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 ek só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt rozmaring * 1 kk kakukkfű * 4 babérlevél * 1 l száraz vörösbor * 1 l alaplé
Elkészítés: A mangalicapofát kockákra vágjuk, a zöldségeket tisztítás után feldaraboljuk. A zsírt felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a hagymát, majd a zúzott fokhagymát és a fűszereket is hozzáadva pirítjuk, míg illatozni kezd. Beleszórjuk a húsdarabokat, átkeverjük, és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, felöntjük a borral, és a fedő nélkül főzzük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Hozzákeverjük a zöldségeket és a gombát, beletesszük a babérlevelet, és felöntjük az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben kb. 4 óra alatt puhára sütjük.
TIPP: Krémes polentával tálaljuk!
Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (8 adag):
A tésztához: 25 dkg finomliszt * 8 dkg vaj * 2 tojás * 1 csipet só
A töltelékhez: 10 dkg cukor * 10 dkg darált mandula * 4 ek kukoricakeményítő * 1 dl tejszín * 1 dl 20%-os tejföl * 1 dl langyos * 1,5%-os tej * 2 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 20 dkg körte * 2,5 dkg mandulaforgács
Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal, egy csipet sóval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt kerek formára nyújtjuk, és egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen, a tészta alját pedig villával megszurkáljuk. A körtét meghámozzuk, feldaraboljuk és a tésztába rendezzük. A töltelékhez a hozzávalókból sűrű masszát keverünk, és megtöltjük vele a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készül el: a teteje aranyló, pirosas színt kap, tűpróbával ellenőrizve belül szilárdnak kell lennie.