Amerikában 1,9 millió embert oltottak be a Pfizer-BioNTech vakcinájával, közülük mindössze 21-en kaptak anafilaxiás sokkot, senki nem halt meg. A magyar szakemberek szerint ez nem csoda, sok élelmiszer sokkal károsabb és veszélyesebb lehet az oltásnál.
Forrás: AFP
A szakemberek vizsgálják, melyik összetevő válthatta ki az allergiás reakciót, és Dr. Rusvai Miklós virológus szerint bár kicsi az esélye, bárkinél kiválthat allergiás reakciót a vakcina.
Éppen ezért a protokoll szerint minden beoltottnak 30 percig az oltóponton kell maradnia megfigyelésen, ha esetleg valakinél a legsúlyosabb, életveszélyes reakció alakulna ki, az anafilaxiás sokk, azt is helyben meg tudják menteni.
Magyarországon az első 21 ezer oltásnál mindössze 5 esetben történt valamilyen reakció: kiütéses vagy izomremegéses tünet, és egyéb múló reakciók. Egyik sem volt súlyos, de mindegyiket részletesen kivizsgálják.
– Azoknak kell elővigyázatosabbnak lenniük, akik olyan allergiában szenvednek – ételtől, gyógyszertől, darázscsípéstől –, ami akár az arcuk feldagadásával, légszomjjal, légzési nehézséggel jár. A tejfehérje-allergia azonban semmiféle összefüggésben nincs egy esetleges, oltás után fellépő anafilaxiás sokkal – emelte ki a Ripost-nak dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki hozzátette sok étel fogyasztása veszélyesebb, mint a koronavírus elleni vakcina.
A rengeteg feldolgozott élelmiszer az, ami veszélyes és halálos, nem a koronavírus elleni vakcinák
– hangsúlyozta a doktornő, aki szerint hosszú távon például a parizer is tönkreteheti a bélflórát és vele a szervezet természetes védekezőképességét.